Publicat în Amintiri din Grecia

Cu veşnicia în faţă

Omul… este o creatură a mediului său. Privirea sa asupra vieţii va fi colorată de decorul în care trăieşte.

(Robert Louis Stevenson)

Când bunica soţului a văzut prima dată poza mea (prezentată de soţ), a exclamat :

-Dragul mâcăi, păi e leit sor-ta !

Privită dintr-un anumit colţ al ogrăzii, eu într-adevăr seamăn cu cumnată-mea. Dacă nu aveam metrică verde, în care e scris cu cerneala violet pe gri, în chirilică, că-s zamâslită în RSSM, iar cumnată-mea nu era botezată cu alai şi popă grec în Grecia, juram acum că unul dintre părinţii nostri au păcătuit în tinereţe.

Coincidenţa merge mai departe. Avem aceleaşi studii, gusturi, apucături. Numai că, cumnată-mea e versiunea mea îmbunătăţită. Pentru că eu, chiar şi în zilele mele senine, mai mult îs posomorâtă. După care mai sunt şi o fire solitară. Una-două şi repejor te concediez cu : „Ia lasa-mă, nu-mi respira aerul”. Viaţa lângă mine nu-i picnic la iarbă verde. Lângă cumnată-mea, dimpotrivă, îţi vine să te apuci să umfli baloane colorate. Totul în preajma ei respiră a vacanţă, a viaţă, a bucurie.

În a doua seară cu lună plină de august, am rămas amândouă acasă.

-Hai să dregem o masă în verandă, zic eu.

-Şi să privim o comedie veche grecească, continuă ea.

-Cu salată grecească …propun eu.

-Cu vin roşu…adaugă ea.

-Cu pâine cu unt şi sare…

– … Cu citronadă sau portocaladă?

Vântul flutura perdeaua din verandă ca pe-un văl de mireasă, ţârâiecii îşi ieşeau muzical din minţi, luna ne supraveghea din culisele albastre ale infinitului, noi mâncam cu poftă şi râdeam la episoadele cu carismatica actriţă greacă, Rena Vlahopoulou (nu găsesc un analog de măiestrie nici în filmele vechi sovietice).

-Iaca aşa vreu să îmbătrânesc…, oftez între două muşcături de pâine cu unt.

-Vezi că eu am loc destul ! râde cumnat-mea amuzată, vino când vrei! (iaca o frază pe care nimeni nu riscă s-o audă de la mine). Apropo, continuă, ştiu că-ţi place să fotografiezi case vechi. Dacă vrei, te duc mâine la casa lui frate-mio, de care el nici nu vrea să audă, evident, dar tu ai să găseşti multe lucruri interesante acolo.

„Ce bine e când cineva ştie ce cauţi”.

A doua zi păşeam ca o fantomă pe scândurile putrede ale unei casuţe. Casa a murit demult, dar ce ruine frumoase a lăsat : doi lei de piatră,  încleştaţi într-o luptă, de-asupra uşii, pereţi trainici de juma de metru, o vatră în care cândva gospodina cocea pâine, ferestre cu ochi albaştri, dând spre mare. În stânga – o bisericuţă cu clopot, în dreapta – stânca cu piatra lui Homer.

Ne-am făcut loc pe pragul colbăit şi eu încep pe ton visător:

-Dacă om ajunge voioase pe la 60+ de ani, am să dreg aici o terasă cu muşcate roşii. În fiecare a doua seară cu lună plină am să te aştept.

Râde cumnat-mea în cascade, apoi zice:

-Eu am să aduc vin roşu…

-Dar eu am să întind cu mâini tremurânde untul pe felii de pâine, apoi am să le presor cu feta.

Vom privi marea printre ramurile de măslini.

Vom asculta ţârâiecii, vântul, clopotul şi … veşnicia.

Vedere de la fereastră

DSC_0553

Autor:

destinul unui blog

29 de gânduri despre „Cu veşnicia în faţă

  1. Eiiiii atunci e frumoasa cumnata-ta … Piele de portelan la grecoaicele de pe insule mai rar intilnesti….;) textul ma facut sa mananc o felie de pâine unsa cu unt sarat de Bretagne … 🙂

    Apreciază

    1. Pielea e un pic mai bronzata ca la mine, iar in perioada asta eu sunt blonda, ea satena 🙂 important e ca gusturile raman intacte. Pofta buna !

      Apreciază

  2. Appropo … Stii tu sa scrii si fara carti .. In plus esti mama si sotie (belle) ,.. Eu chiar te admir … Ai in felul de à te exprima atata usurinta … naturalitate un fel de amestec de frumusete interioara exterioara … Exprimi in textele tale nu ai carti dar ai cititori Lilia. 🙂

    Apreciază

    1. „nu ai carti dar ai cititori Lilia”.

      Fraza asta o notez in carnetel 🙂 Chiar acum. Poate devine istorica in biografia mea :mrgreen: Multumesc.

      Apreciază

  3. Ai un clopotel al tau, care se numeste vocatie. Esti chemata sa scrii despre frumos si ne chemi sa te citim, savurandu-ti fiecare cuvintel. Sponsorii, care stiu carte, te vor gasi…ori bate la usa si ti se va deschide… Viseaza muncind si traieste zimbind si lumea va fi a ta. Succes!

    Apreciază

    1. Multumesc 🙂 frumosul e diferit pentru fiecare in parte 🙂 cel al cititorului nu intotdeauna rezoneaza cu al autorului. Bine, asta deja e o pista filozofica cu abateri si dezbateri.

      Apreciază

  4. Despre frumusețea grecoaicelor am și eu o istorioară care-mi aparține: imi petrecusem vreo 17 zile de naștere cînd m-am pomenit la secția de pașapoarte din centru raional cu scop bine stabilit. Ajung în fața fotografului și ba mă pune într-un fel, ba în altul ca într-un final să-mi spună că am gîtul ca la grecoaice si nu-mi încape în parametrii fotografiei, dar cu toate acestea sunt frumoasă ca ele…. Admir cultura grecească și tot ce ține de această civilizație, mai ales femeile pentru că au ”un nu știu cum și un nu știu ce”, probabil, e vorba de carismă, șarm etc.

    Apreciază

    1. Olga, grecoaicele au o frumusete specifica 🙂 stii ca am intalnit moldovence care seamana mult cu grecoaice si invers. Mama soacra (a mea), de pilda, seamana foarte mult cu Svetlana Toma in tinerete 🙂

      Apreciază

  5. Am si eu o cumnatica asa… tare imi e dor de ea acuma ca sunt pe meleaguri straine… Tare frumos mai scrii socrita si uite asa ne duci cu gandul la minunatii si dor de Grecia. Multumim ca ne incanti cu asemenea istorioare.

    Apreciază

  6. Ce frumoasa e mama soacra-ta .. Are ceva in comun si cu mama mea in tinerete portul parului si ochii… Vazusem o poza de-a fiicei tale cu un par frumos desenat… De aici e „le beau mélange „…

    Apreciază

  7. Eheee, pita asta cu unt, poleită cu nițică sare pe deasupra-n seri de vară… Untul e un giuvaer culinar’n majoritatea culturilor. În consecință, untul va fi pe loc de podium la cine mea de astă-seară.

    Apreciază

      1. Espoir, ieri toata ziua am mancat baguette scoasa din cuptor cu ulei de masline si sare. Daca continui in ritmul asta, ma aleg la sfarsitul saptamanii cu 3 kile pe sale 🙂

        Apreciază

      2. Tury, pe ambalaj scrie Flora 🙂 Nimic iesit din comun la nivel de ingrediente, poate ca gustul delicios se datoreaza circumstantelor 🙂

        Apreciază

Lasă un comentariu