Publicat în Recomandare de carte

Topul celor 10 cărți îndrăgite și împărtășite pe facebook-ul moldovenesc

jane-austen-kierra-knightley-pride-and-prejudice-reading-Favim.com-302300Timp de câteva zile, pe facebook a circulat un sondaj anonim la care a putut participa fiecare care, fie că deja întocmise lista celor 10 cărți îndrăgite, fie că urma s-o facă. O provocare care s-a răspândit harnic pe facebook, sursa fiind #‎NiceBooksChallenge‬.

Scopul sondajului a fost stocarea listelor de cărți care, peste o săptămână sau două urmau să dispară definitiv din fluxul facebook-ului. Sondajul a durat cinci zile și încă mai rămâne deschis.

În total au participat 160 de respondenți (dintre care 75% de femei, de unde poza sugestivă), care ne-au ajutat să salvăm 160 de liste (cu 10 cărți îndrăgite), înglobând peste 1500 titluri de carte.

După prelucrarea datelor, în top-ul celor 10 cărți îndrăgite au ajuns următoarele titluri:

 1. Gabriel García Márquez, Un veac desingurătate
 2. Ion Druță, Frunze de dor
 3. Mircea Eliade, Maitreyi
 4. Nicolae Dabija, Temă pentru acasă
 5. Lev Tolstoi, Anna Karenina
 6. Liviu Rebreanu, Ion
 7. Charlotte Brontë, Jane Eyre
 8. Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray
 9. Jane Austen, Mândrie și prejudecată
 10. Liviu Rebreanu, Adam și Eva

Varietatea de titluri a fost neașteptat de largă și extrem de dispersată. O parte cosiderabilă de autori și titluri apar doar o singură dată în lista comună. Deși a fost un sondaj anonim, adică s-a vrut unul cât se poate de obiectiv, totuși, n-am putea spune că o carte care a ieșit în fruntea topului e cea mai citită, îndrăgită, căutată. După părerea mea, nu putem exclama : „Măi, măi, măi, moldovenii îl citesc în masă pe Márquez !” Nu, nu e vorba de un trend. Doar 24 de respondenți din 160 au ales cartea de top, Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Márquez. Altfel spus, din cele peste 1500 de titluri, cartea apare numai de 24 ori. Nu-mi pare impresionant deloc. În schimb, m-a nedumerit prezența slabă a autorilor basarabeni în liste (amintesc că sondajul a avut loc printre facebook-iștii originari din RM). În afară de romanele „Frunze de dor” de Ion Druță și „Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija, pe care le găsim în top, mai întâlnim în liste doar încă vreo 15 cărți semnate de scriitori basarabeni (dintre cele aproape 1500 de titluri !)

Aveți posibilitatea să consultați online toate titlurile de carte, înregistrate în sondaj; să vă faceți propriile concluzii și păreri.

Dacă eram editor, librar, bibliotecar, profesor sau scriitor, aș fi fost curioasă să cercetez amănunțit alegerea celor 160 de persoane. Aș trage poate multe concluzii, dar, în niciun caz n-aș subaprecia alegerea cititorului. Cititorul are întotdeauna dreptate. Pentru că, Har Domnului, trăim (încă) în vremuri fericite, când fiecare e liber să aleagă (și să scrie) ce vrea. Scoteți-i pe ăstia 10 din lista comună și vor rămâne încă, cel puțin, 1200 de titluri unice, care nu se repetă. Sondajul acesta e o dovadă că nu se mai citește cu turma. Dar asta o poate scoate la iveală, se pare că, doar un sondaj anonim.

Le mulțumesc tuturor celor care au participat la primul sondaj anonim despre cărți, pornit dintr-o provocare pe facebook.

Mai puteți consulta un sondaj similar realizat de Alexandru Lebedev.

Lilia Calancea

Sergiu Tofan

Autor:

destinul unui blog

10 gânduri despre „Topul celor 10 cărți îndrăgite și împărtășite pe facebook-ul moldovenesc

 1. Mă uit la vârstă, și în lista de pe #diez predomină persoanele între 16-25, totuși dacă să compar cu autorii predominanți din lista asta (25-34) nu tare diferă. Hmmm.

  Apreciază

 2. eu când văd „Mândrie şi Prejudecată” sau „Jane Eyre” în topuri, ap înţeleg cât e de previzibilă şi plictisitoare societatea din care am plecat, seria asta de cărţi le-am citit în clasa 6, nu înţeleg cum poţi la 30 să fii aşa de neevoluat…

  Apreciază

   1. eu am păţit-o odataă cu 50 de umbre, citeam „femeile dictatorilor” în metrou şi se apropie un coleg de mine: ce citeşti? 50 shades of grey? zic nu, chiar mă crezi din seria aia? din care? de gâsculiţe (vorba ta). a..nevastă-mea o devorează.

    dacă şi la nivel mondial apare in topuri, nu-mi rămâne decât să cred că lumii îi place să trăiască din iluzii, din acelaşi motiv se uită şi la soap operas, pentru că le lipseşte drama personală în viaţa reală.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s