Publicat în Cimitirul albastru

Cimitirul albastru 2. Fevronia și Panaghița

Hans Zatzkas
Hans Zatzkas, Charming the animals

Străbunica Natalia, din Cosăuți, născuse doar două fete. Soarele și Luna. Cerul și Pământul. Nu găseai în tot satul surori mai diferite decât Fevronia și Panaghița. Puteai jura că vorba cum ți-e caracterul așa ți-e și soarta, se născuse odată cu ele.

Povestea începu chiar din ziua botezului. Sau mai bine zis cu numele lor de botez. Nu cred să fi știut străbunica vreo vorbă în greacă, dar să-i fi spus cineva, tot nu era să creadă cât de bine nimerise cu alegerea numelor pentru fete.

Prima fată, bunica mea, a fost numită Panaghița, ceea ce în greacă înseamnă cea mai mare peste toate sfintele, Sfânta sfintelor. Comit o paranteză ca să mai fac o precizare. Mama soacra (a mea, din Grecia) tare s-a mirat să afle că în Moldova unele femei poartă acest prenume, căci în Grecia (cel puțin pe insula Chios) acest prenume se întâlnește doar în biserică și e atribuit Fecioarei Maria. Nici într-un caz creștinelor de rând. Dar străbunica mea n-avea de unde să știe lucrurile astea și așa m-am pomenit eu cu o mâcă Panaghiță. Cuminte, firavă, slabă, obijduită de cei mai puternici, fricoasă, blajină și veșnic cu ochii în lacrimi. Dacă înainte de tot șiragul de epitete veți pune un PREA, chiar și asta va fi puțin.

A doua și ultima fată, a fost numita Fevronia, varianta slavă, provenită din numele grecesc Eufrosinia, ce însemna bucuria lăuntrică și poftă de viață. Și eu n-am întâlnit în viața mea o femeie mai liberă, mai capricioasă și mai impermeabilă față de gura lumii, decât sora mâcăi. A făcut în viață numai ce a poftit. Iar lucrul ăsta nu și-l putea permite chiar orice boț de femeie, mai ales, în vremurile sovietice. A fost un tipaj gen Faina Ranevskaya, doar că s-a măritat de câte ori a poftit, a făcut copii cu cine a poftit și nu a depins ABSOLUT de nimeni.

Panaghița a rămas văduvă de tânără, cu 8 copii în brațe. Nu s-a mai recăsătorit. A trăit doar pentru copii și de când o țin minte, a plâns mai mult decât a respirat. Era slabă ca o păstaie, de nici nu mai știu din ce puteri mai izbutea să ofteze.

Fevronia a făcut două fete, în două căsătorii diferite și cu asta basta. La un moment dat le-a expediat și pe ele, pe fiecare, la tat-su cui îl avea și a pornit o viață de celibatară, în rochii înflorate de sărbătoare. Toată viața a chiuit și a râs numai cu cine a vrut ea. Rumenă, rotofeie, veselă și mofturoasă. Până la adânci bătrâneți.

Într-o seară, am rugat-o pe mâca Panaghița (scumpă la vorbă) să-mi povestească vreo peripeție din copilăria ei.

-Să-ți povestesc cum m-a bătut mama Natalia din cauza Fevroniei?

-Dar ce-ai făcut așa de rău?

-Ei… m-am potrivit capului ei…

Când erau ele mici, străbunica le punea uneori la treabă, că așa era primit prin sate. Mâca avea vreo 8 ani, iar Fevronia vreo 6. Așadar, le-a trimis pe ambele, într-o primăvară, cu o trăistuța-n sapă, la pus fasole, pe un lot de pământ din afara satului. Și au pornit fetele cuminți să împlinească porunca mamei. Numai că odată ajunse pe bucata ceea de pământ, care le aștepta săpată, neagră și numai bună de fecundat, Fevronia se tolăni la umbra unei tufe de măceș și unde face:

-Fa, Panaghiță, da ce suntem noi chiar așa de proaste să lucrăm în loc să ne jucăm? Totdeauna mama nu ne vede, hai să facem ce poftim!

-Ei… zise fâsticit Panaghița, cum așa? Cum să ieșim din cuvântul mamei? Nu-i frumos.

-Dacă-ți spun eu că n-o să afle. Ia uite ce zi frumoasă, cântă păsărelele, hai să culegem flori și să ne jucăm.

-Și ce facem cu fasolele?

-Păi le îngropăm pe toate odată.

Și au făcut fetele o groapă mare în care au turnat toată traista. Pe urmă s-au apucat de zburdat. Fevronia din toata inima, Panaghița cu un ghimpușor în a ei.

-Când a văzut mama că din tot pământul semănat, chipurile de fetele ei, a ieșit numai o tufă bătută de fasole, a priceput îndată pățania. Și m-a bătut pe mine numai, căci eram mai mare, iar Fevronia a reușit să fugă la Nistru. Și s-a scăldat în el până a apus soarele și cu el mânia mamei.

Autor:

destinul unui blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s