Publicat în C'est la vie, Povestea de vineri

Sanatate

 

In troleibusul 21, am scapat portmoneul burdusit cu bani (tocmai schimbasem niste euro) la picioare. Pana m-am dezmeticit, taxatorul l-a ridicat, mi l-a pus in palme si a mers mai departe.  Gestul lui a fost atat de firesc, incat iti spuneai ca ridicatul portofelelor pasagerilor cascati intra direct in responsabilitatea lui. Intorc capul spre el si zic raspicat, ca sa auda si urechile mele (caci din lene mare vorbesc foarte incet): „Va multumesc frumos!” A tresarit si m-a privit nedumerit. Mai ca nu mi-a raspuns: „Ce te-a apucat, femeie?”

„Ce frumos e cand omul nu asteapta recunostinta, m-am gandit incurcata. Asta inseamna ca gestul lui a fost natural, omenesc. Si cu atat mai valoros. Straniu doar e cand omul se sperie de recunostinta ta”.

Am trait situatii similare, de cateva ori, cand am multumit cu voce apasata pentru mici gesturi spontane, si iar, de fiecare data, oamenii ma priveau surprinsi. Ce a apucat-o? Are timp de pierdut sau ce-o mai vrand si ea? Parca totul i-am dat, totul i-am restituit…

Intr-o zi ploioasa, a trebuit sa ma plimb mai mult prin Chisinaul plin de oameni. Fara sa vreau, am bagat de seama ca femeile din fata mea spun foarte rar multumesc, cand un barbat le deschide usa, le ofera locul sau le lamureste cum sa ajunga la o strada. Cel mai tare imi staruie acum in minte un cadru. O femeie incarcata cu tolbe grele, plouata si obosita se apropie de niste usi grele de sticla. Un barbat de vreo 50 de ani (nu era portar) sare in fata ei. Deschide larg usile, ca sa poata intra toata, fara jena. Femeia trece, gafaie, farnaie suparata. Isi continua calea, fara macar sa-i arunce o privire. Trec si eu din urma ei. Cu tolbele mele. Zambesc omului, care inca mai tinea usa grea, ca sa trec si eu: „Va multumesc frumos”. El tresare si ma priveste speriat. „Ce v-a apucat? E firesc.”

NU, nu e firesc, dragul meu, imi venea sa-i tip la ureche. Dincolo de Chisinau nu mai e firesc, de multa vreme.

In casa noastra se aude des cuvantul bravo. Nu bravo pentru performante sportive sau castig extraordinar, ci pentru gesturi simple. La inceput ma deruta apucatura asta a sotului, copilareasca intr-un fel, una-doua bravo pentru fiecare fleac, ca la gradinita, apoi am inteles ca e o forma de recunostinta spontana. Si parca e mai cald cu ea in casa, decat fara.

14 februarie, Chisinau, intr-o cafenea cu arome gustoase.

Alaturi, o delegatie mixta de englezi si moldoveni. Se termina masa, fiecare merge la cuier sa-si caute haina. Mama ma indeamna sa ajut un domn care nu-si gasea scurta sub mormanul de haine. Ma apropii si incep sa-l intreb ce culoare are…

-Gata, am gasit-o, imi raspunde vioi.

-Bravo, ii raspund bucuroasa.

Ma priveste surprins. Cand pricepe ca nu-l luasem peste picior, izbucneste in ras:

-Multumesc ca ma laudati, dar nu a fost chiar atat de greu.

„Nici sa zici bravo nu e foarte greu”, i-as fi spus. Sau multumesc. Chiar daca celalalt nu asteapta. Omul insa se va simti pretuit pentru o secunda. Va prinde aripri, se va inviora. Recunostinta inseamna… SANATATE. Gratuita si scumpa ca naiba.

Daca am canta mai des S-aceasta zi, s-aceasta zi, Ce maine nu va mai fi… , ne-am infiora mai des si am invata sa multumim de mii de ori chiar si unui gandac ce urca pe bucata noastra de colac, daramite unui om care ne-a facut un bine.

 

Reclame

Autor:

destinul unui blog

4 gânduri despre „Sanatate

  1. Puțini sunt cei care mai fac un gest de politețe, astfel încă, oamenii au uitat să mai mulțumească. Într-adevăr, nu este greu să spui multumesc, sau.. bravo, și unii chiar zâmbesc și răspund la fel.
    Am devenit niște roboți incruntati, posomorati, răi.. . am uitat de bunele maniere.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s