Publicat în Interviuri, Regina nopții, roman

Interviu: „O scenă erotică rar se scrie făcând borș cu leuștean…”

Într-o zi, voi face cu Țărăncuța Veselă și o poză ca asta, dar până atunci vă poftesc să citiți un interviu cu întrebări incandescente și răspunsuri la limita decenței. Ca între două femei cu imaginație neastâmpărată.

scalret-11

***

Ești născută în Moldova. Locuiești în Belgia. Vacanțele le petreci în Grecia. Cartea o lansezi…în Moldova. Unde ești „acasă”?

„Acasă” e acolo unde sunt așteptată.

În cartea ta descrii tare senzual și fierbinte scenele erotice. Cum ești TU(autoarea) în pat? Cine vine cu inițiativa și cine este dominatorul? (Special îți adresez aceste întrebări pentru a înțelege dacă autoarea este la fel de deschisă ca personajele sale)

(Special răspund la speciala întrebare:) ) Într-un interviu recent spuneam că personajul trebuie să fie foarte sincer, nu și autorul. Cel din urmă poate fi un mincinos sau un prefăcut. Treaba lui. Nu autorul, ci personajul creat de el trebuie să fie carismatic, autentic. Inclusiv în pat. Așadar, personajul nu trebuiește confundat cu scriitorul.

Scenele erotice. Cum le-ai scris? Ți le-ai imaginat sau ai descris o scenă din dormitorul tău?

Pe unele le-am scris la plimbare, călcând pe frunze moarte și molfăind un sandwish cu carne crudă, pe altele, cu ochii în largul mării, sorbind dintr-un pahar de vin roșu de „după”. Scenele erotice nu sunt scoase din dormitorul meu. În romanul „Regina nopții” nu  e vorba de mine și de soțul meu, ci de personaje diferite, cu caractere diferite, temperamente diferite, preferințe și context psihologic diferit.

Când îți imaginezi…scrii…scenele erotice…cât de intensiv le trăiești? Cum îți dai seama dacă scena erotică este una reușită sau dacă mai este nevoie de lucrat la ea?

În timpul scrierii (prima scriere, nu redactare) intru în pielea personajului și trăiesc emoția exact cum o trăiește el. Cu respirația precipitată, puls zvâcnind în buze, obrajii aprinși. O scenă erotică reușită este cea care se amplifică în crescendo, cu verbe puternice, stimulând cele cinci simțuri. La redactare (la cea de-a zecea sau douăzecea), intensitatea scade, desigur, dar tot nu trebuie să treacă în lectură mecanică. Dacă trece, e semn rău.

Ai vreun ritual mai deosebit sau ceva care să te inspire înainte de a scrie o scenă erotică? Le scrii când ești singură acasă, sau imediat după un sex sălbatic, încă goală, întinsă pe albiturile mototolite și cu calculatorul pe brațe…

O scenă erotică rar se scrie făcând borș cu leuștean (în cazul meu, cel puțin, leușteanul n-are efect de afrodiziac). Îți trebuiesc totuși niște stimulenți și o însuflețire aparte. Cel mai bine scriu erotică când sunt în vacanță: alintată, dezbrăcată, hrănită, masată, pupată…

Îi traduceai soțului tău anumite pasaje din carte?

Nu traduceam, povesteam.

Cimitir. Ai vorbit despre atmosfera din cimitir în carte, pe blog, dar și în postările de pe Facebook. Lilia, în ograda grădiniței este mai vesel. Ce te atrage într-un cimitir?

Numai la cimitir mă pot odihni. Numai acolo nu văd oameni grăbiți. Dar cimitirele care îmi plac sunt departe de cele pe care le cunoaștem noi în RM. Cimitirele „mele” sunt grădini înflorite, cu ciripit de păsări, cu verdeață uniform tăiată, crizanteme proaspete la rădăcina crucilor.

Pe Facebook sunt tare vizibile „alianțele” între bloggeri. Tu ești unul din bloggerii singuratici. Zgârcită în a comenta la alții. Zgârcită în a distribui postările cuiva. De ce te-ai retras din vâlva bloggerească?

Fac „alianță” numai când e vorba de cărți. Restul e o risipă de energie.

Am devenit un blogger singuratic de la 17 aprilie 2011. Până atunci eram foarte activă și implicată în evenimente (numai Blogovățul ce concurs frumos a fost) organizate de oameni care încă nu se gândeau la recompense, posturi, bani, afaceri. Pe urmă au apărut șmecherii și a câștigat mentalitatea de turmă. Dintr-o energie nouă și frumoasă blogosfera s-a transformat într-o caricatură jalnică. Banii se cheltuiesc, posturile se pierd…

Cât de complicate sunt „negocierile” cu editurile și ce apreciază ei cel mai mult la o carte – talentul scriitorului sau subiectul comercial?

Despre cum e să lucrezi cu editurile din RM voi scrie poate un articol, după ce îmi voi lansa cartea.

De ce este atât de complicat să editezi o carte? De ce avem atât de puține lansări de carte? De ce nu mai apar scriitori care să scoată de sub tipar câte cel puțin un volum de opere literare pe an? 

Pentru că din scris nu se poate trăi. Ultimul sondaj, realizat de IPP, în noiembrie curent, arată că 80% de moldoveni nu au pus mâna pe o carte în ultimele patru săptămâni. Probabil că, nici dacă le-o dai gratis, n-ar căuta-o. Știi ce vreau să mai zic cu asta? Că nu e doar vina oamenilor care nu caută cărțile, ci și vina celor care lucrează în domeniul promovării cărții. Mulți dintre ei, pur și simplu, au greșit meseria. Dacă într-un domeniu lucrurile merg prost, înseamnă că oamenii din el, își cheltuie viața pentru lucruri pentru care n-au nicio vocație. Iată unde e problema. Sunt scriitori care n-ar mai trebui să scrie. Sunt editori care nu știu „să miroase” un autor bun, care preferă să editeze morți (ca să plătească mai puțin), preferă să scoată cărți-cadavre în copertă lucioasă (care nu trebuiesc nimănui), decât să organizeze un concurs pentru autori debutanți. Și multe alte chestii care îți retează orice avânt spre carte.

Ce vei face cu banii câștigați din lansarea cărții?

Voi acoperi cheltuielile investite în publicarea cărții.

Există vreun subiect tabu legat de sex pe care nu-l vei aborda niciodată în romanele sau povestirile tale?

Despre orice aș putea scrie, întrebarea e :  are rost?

Sunt cărți care conțin din abundență scene cu sex (brutal, violent, pervers), așa cum sunt „50 de umbre” și sunt cărți cu scene erotice „dantelate”, așa cum este  „Regina Nopții”. Ce este mai complicat pentru un autor atunci când scrie o carte; să găsească echilibrul și să condimenteze subiectul cu câteva scene erotice reușite, sau să umple fiecare pagină cu sex?

Să-l mențină pe cititor în tensiune pe fiecare pagină. Adică să dozeze inteligent cantitatea de sex.

Știi cine sunt, cum arăt și cum mă cheamă. Îți dau voie să deconspiri un singur element 

Ai un magnetism sexual trăsnet ! În poze, ce-i drept. În viața reală încă nu te-am văzut.

Pe o scară de la 1 la 10, cât de sinceră ai fost în acest interviu?

Mai mult decât mi-aș fi dorit. 9. Merge?

Da… Ești minunată…

***

P.S. Ne vedem la lansarea cărții pe 12.12.14,

la Biblioteca municipală B.P. Hașdeu, Chișinău,

ora 18:00

Coperta finala, fata 1

Autor:

destinul unui blog

6 gânduri despre „Interviu: „O scenă erotică rar se scrie făcând borș cu leuștean…”

   1. Pentru deplina siguranță, nu uita casca, cotierele și genunchierele! =)) =))

    Las’că Iohanea :)) (Iohannis), o declarat la conferința de presă de azi de la Chișinău că România va proteja și teritorial R.M. așa că va fi bine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s