Publicat în Copilărie sovietică

Adormind lângă o fecioară

s

Aveam de mică un vis, ca în cărțile cu povești : să dorm într-o scârtă de fân, sub cerul liber. Într-o seară caldă de august, când aveam vreo 9 ani, i-am declarat lui mâc-mea :

-Mâcă, mă duc să dorm în fân !

-Du-te, a spus mâca și continuă să dezghioace fasole în poală, așezată pe scăunelul dat cu măluială albastră.

Am trecut drumul, scârta de pai era îngrămădită peste drum, lângă un pârâiaș subțire, într-o ogradă cu o vacă sub șopron. M-am cățărat pe moțul de fân, m-am întins gospodărește pe spate și am prins a asculta cu urechile ciulite greierii de seară și cu ochii căscați bolta înstelată. Mirosul de iarbă cosită îmi gâdila nările, stelele îmi făceau cu ochiul, lătratul câinilor din mahală mă făceau să mă simt în siguranță. Nu că mă temeam de ceva, dar tot mai bine era când oamenii răi erau lătrați de câini. Îi simți de departe. Peste vreun sfert de oră am prins să mă scarpini la tălpi. Apoi pe la șolduri. Fânul mă înghimpa din toate părțile de nu-mi puteam găsi loc. Cum să dorm ?

-Mâca, mă duc să dorm în verandă !

-Du-te ! răspunse maca și stinse lumina.

Pereții verandei erau de sticlă. Numai acoperișul cu streșină văluroasă se vedea dintr-o parte, când priveai din pat. Luna își strecura razele prin perdeluțele brodate de mâinile de fată mare a mâcăi, eu mă întorceam pe o parte și pe alta în patul de fier. Somnul nu mă prindea și gata.

-Mâca, mă duc să dorm lângă Marcica !

-Du-te, odată, fată hăi, du-te ! mârnâi somnoros mâca.

Marcica dormea în casa mare, cu spatele la un covor modovenesc, cu bujori pierduți prin frunze late. În mijlocul covorului, într-un prosop moldovenesc, mâca aninase fotografia de nuntă a părinților mei. Mama și tata, cu lumânări lungi de cununie în mână și cu verighete late de aur pe degete.

Marcica avea 15 ani. O fetișcană rotofeie, cu gâțe lungi, obraji rumeori și țâțâșoare mășcate.Țărăncuță veselă ce-și torcea zilele într-o gospodărie cu vacă cu lapte gras. M-am întins lângă ea. Mirosea a lapte cald și a somn împăcat. Mulsese vaca. M-am lipit de trupui-i călduț, încălzit de sângele harnic de fecioară și am adormit îndată.

Reclame

Autor:

destinul unui blog

7 gânduri despre „Adormind lângă o fecioară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s