Publicat în Recomandare de film

Țineți-vă pălăriile, domnilor !

melina-Unde ați învățat atâtea limbi ?

-În pat !

(„Niciodată duminica”, 1960)

***

Filmul  « Niciodată Duminica »  (1960) durează 1 oră și 32 minute. Mie mi-a luat vreo 3 ore ca să-l privesc.

De la primul până la ultimul cadru eu am vrut să cercetez TOTUL, dar, mai ales,  profilul personajului principal, jucat de Melina Mercouri, o femeie, considerată de mult o legendă în Grecia. O legendă care în filmul acesta a jucat rolul unei  curve « cu inimă de aur » dintr-un port grecesc. Și iată așa, de vreo câteva săptămâni, încă mă mai aflu sub farmecul unui personaj feminin care m-a făcut să pun pauză după fiecare gest, replică, apariție, privire, cântec, dans sau haină. După ce vezi cât de elegant se îmbracă o curvă în filmul ăsta, expresia « a se îmbrăca ca o curvă » poate fi considerat un compliment.

Câteva cadre din film m-au dus cu gândul la Hitchcock. Nu puteam să înțeleg de ce îmi aduce aminte de tehnici cunoscute. Vrika ! Regizorul filmului a fost asistentul lui Hitchcock. Totul se explică. Dacă lucrezi cu un profesionist n-ai cum să nu te molipsești de la el. Numai dacă ești o mediocritate. Dar Jules Dassin nu e. A făcut un film excelent.

Despre profesioniști. Când o persoană e profesionistă în meseria ei, apoi ți-e dragă s-o privești din toate părțile. Chiar dacă e prostituată. Ilya e o prostituată care cucerește fără strategii, fără tehnici speciale. Ea inspiră și seduce prin pofta ei de viață. Un soi aparte de poftă pe care numai în Grecia o poți întâlni.

Melina Mercouri are 40 de ani când joacă rolul Ilyei și asta explică sursa farmecului ei. O femeie poate fi atât de savuroasă, senzuală, suculentă și delicioasă într-un cadru, numai dacă are un capital experiență de feminitate trăită în toată gama de emoții, de la cele mai parșive la cele mai înălțătoare. E cea mai frumoasă curvă de 40 de ani pe care am văzut-o într-un film.

Cântecul « Ta pedia tou Pirea », interpretat de Ilya în film, a luat Oscarul în 1961.

Puteți viziona filmul pe linkul de mai jos (în rusă).

Autor:

destinul unui blog

9 gânduri despre „Țineți-vă pălăriile, domnilor !

      1. da tu îţi dai seama ce bărbaţi sunt ăia? la noi ar împroşca-o cu chetre, aici e tratată cu respect sau poate e doar în film aşa.
        eu aş redenumi filmul „все отпровляются на берегу моря” :))
        una peste alta, morala filmului, după mine, e că celebra judecată a lui Aristotel (niciodată n-am înţeles de ce a trebuit să învăţ la liceu bredul care l-au gândit alţii, aş fi putut doar să citesc, pentru cunoştinţe generale şi în cele din urmă să fiu sau să nu fiu de acord, mă rog) este valabilă pt oamenii care se identifică cu raţiunea, or sclavii raţiunii sunt cei mai nefericiţi oameni în esenţă.

        Apreciază

    1. Ei, la noi femeile mai intai ar flocai-o :)) Apropo, ca sa te conving ca nu e doar in film asa – adoratie fata de ea – iti spun ca Melina Mercouri a devenit ministru al culturii din Grecia si a facut multe lucruri pentru care grecii o adora (de la mic la mare). E cunoscuta, mai ales, pentru demersul ei fata de Marea Britanie ca sa aduca sculpturile din Partenon (transportate din Grecia de Lordul Elgin si expuse in British Museum in 1801-1803) pe solul grecesc. Pentru greci asta a fost o mare batalie (pierduta), dar Melina a stat in capul ei.

      Mie imi place filozofia Ilyei. Nu-ti trebuieste multa carte ca sa fii fericit. Noi complicam prea mult viata. Uite episodul cela cand americanul (apropo, Jules Dassin devine sotul ei peste 6 ani) il critica pe un muzician, zicand ca daca nu citeste notele de pe hartie n-are cum sa faca muzica buna. E un exemplu frumos, ca teoria, uneori, n-are treaba cu arta. Cand e vorba de arta, conteaza mai intai pasiunea, pofta, nebunia, pe urma tot felul de tehnici si teorii 🙂 Si mai ales, nu trebuie sa descurajezi oamenii.

      Apreciază

  1. Salut Lilia,
    bine te-am regasit:)
    Merci de postare, m-ai facut sa descoper o noua personalitate importanta din arta cinematografica, m-am dus pe wiki si am citit cine a fost grecoaica in persoana.
    Citind numele personajului din film, indata mi-a venit in cap o linie de cosmetica Ilia, un brand de make-up organic cu niste culori foarte atragatoare:))) sa fie vorba oare de acest personaj ca sursa de inspiratie?
    Cand gasesc un pic de timp liber, cu bebelusul e cam complicat la moment, la sigur privesc filmul.
    O saptamana frumoasa!
    Tatiana

    Apreciază

    1. Salut, Tatiana 🙂
      Cine stie poate ca s-au inspirat din film. Numai pe cine n-a inspirat Grecia cu personajele ei;)
      Ai grija de bebelus, lasa ca ajungi sa-l privesti si tu intr-o zi.
      Si eu iti doresc o saptamana frumoasa de toamna !!!

      Apreciază

Lasă un comentariu