Publicat în Povestea de vineri

Cavalerul chitit şi roza furată

imagesÎn primăvara asta, Mariachimovna, fără vreo intenţie particulară, a pus pe roate o afacere de invidiat. Dar nu una în sens agricol, aşa ca afacerile moldovenilor cu căpşuni suspendate, de pildă, dar una mai… nici nu ştiu cum să spun, oleacă mai specială. Aşadar, în câteva săptămaîni i-a reuşit de minune să ajungă la prima roadă de cavaleri de 25 de ani, culeşi la poartă. O roadă nesperată pentru o femeie de vârstă ei.

Dar totul a început cu : « Da ia să-mi pun nişte trandafiri în ogradă. Roşii, galbeni, violeţi, bicolori. » Pe urmă afacerea s-a extins peste gard cu : « Da ia să-mi pun nişte trandafiri în faţă porţii. Ca să le fie dragă şi oamenilor care trec pe drum. Să nu-şi întindă omul gâtul peste gard, zid, sau plasă, dacă a vrea să cerceteze mai aprpoape o floare. Nu. Chiar să poată s-o miroase, dacă i-a pofti inima. Că pentru asta-s florile. Să bucure nasul, ochiul şi sufletul. Hai să fim şi noi ca în Europa. ».

Hai, a apobat şi Dumnezeu şi a trimis nişte ploi frumuşele la Ciocana, peste poarta mamei. Astfel încât au crescut nişte trandafiri măşcaţi, bulbucaţi, în culori mustoase şi arome delicioase. Numai te uitai la ei şi îţi venea să exclami ca idiotul în pragul alegerilor: Nu, totuși, Chişinăul e cel mai frumos oraş de pe planetă !

Şi nu ştiu cum se explică, dar de la o vreme, acurat ca în poveste, au început a se întâmpla miracole la poarta mamei. Sau că cineva a deocheat trandafirii, sau că ele au prins a slobozi un parfum prea atrăgător de nevoi, dar au început a se împuţina. Azi nu-i unul, mâine încă unul, a treia zi cineva trecuse chiar cu o foarfecă printre tufe.

Se scoală mama într-o zi cu noaptea în cap şi se duce peste drum să prăsească pe răcoare nişte papușoieși mititeluți.  Aer curat, cânta păsărelele, rozele încep a slobozi primii fluizi de aromă proaspătă. Din când în când mama trage cu ochiul spre poarta inundată în codri de trandafiri, oftează de bucurie şi iar prăseşte. Oamenii încă dorm, linişte, nimeni pe drum.

Când colo, ca în poveste, de unde nu te aştepţi, se aude zgomot de motor. Maşină străină scumpă, neagră, tocmai ieşită din spălătoria de alături, curată lună, cu ochiuri limpezi ca roua. Se opreşte lin la poartă. Se deschide uşa şi iese un flăcău înalt, la cravată, relaxat şi chitit. Trage o privire panoramică în jur. Pe mama n-o zăreşte. Mama prăseşte după copăcei de vişini.  Intră în maşină, lasă uşa deschisă, cotrobăieşte oleacă şi iese o foarfecă în mână. Face câţiva paşi repeziţi spre poartă, alege un trandafir roşu şi lung, face ţâc şi, cu pas elegant, îl cară la maşină.

Şi inima mamei o făcut ţâc, dar nu spune nimic. Rămase încremenită de tupeu şi de autorul tupeului. Cavalerul s-a gândit oleacă şi iar s-a pornit cu foarfeca spre tufe. Atunci mama n-o mai răbdat şi a ieşit de după vişini.

-Bine, mai băiete ! Cu aşa maşină scumpă şi cravată la gât, chiar ai ajuns la nişte trandafiri de la poartă ?

Cavalerul a tresărit uşurel, pe urmă s-a luat în mâini. Şi-a adus aminte că-i cavaler, dar poate chiar şi gentleman. El doar nu ţi-e un cerşetor acolo, un boschetar sau cine ştie ce. El are ţinută, are statut, el e cool. S-a aşezat la volan, a pornit motorul şi a plecat fără un cuvânt.

Mama râdea când îmi povestea. Iaca aşa e, zice, în viața unei femei : mai întâi, ai o vârstă când pentru tine un bărbat fură trandafiri, apoi te pomeneşti cu flăcăi la poartă care-ţi fură florile pentru alta.

Povestea asta nu este despre „aaah cavalerii istea romantici care fură roze din grădini de iunie”. Nici despre lipsa de bun simţ elementar. De unde nu-i, de acolo nici nu ceri.

Povestea asta e despre aparenţe. De departe trandafir, de aproape borş cu ştir.

Iaca s-o dus omul gătit, chitit, lins, cu roza în dinţi la iubi. Iaca o apărut roza-n poză pe facebook cu un comentariu dulce : ahh, iubitul meu e aşa de atent. Una se bucură, zece se tulbură. Şi toate unsprezece sunt departe de realitate.

Lumea e un teatru… ei, voi ştiţi.

Reclame

Autor:

destinul unui blog

15 gânduri despre „Cavalerul chitit şi roza furată

 1. La trandafiri vine cate un pitzigoi, bine ca n-a plantat bunica Mariachimovna niste rasad de cannabis (sau frunza de tutun). Atunci doamna Maria avea sa stea cucu zi si noapte, sa nui pice afacerea (poate-l vedea si pe Filat cum stringe niste tutun la export).

  P.S. Da’ unde zici tu ca ploua cu petale de trandafir la Ciocana, nu cumva pe la Milescu Spataru?

  Apreciază

  1. P.S. Da’ unde zici tu ca ploua cu petale de trandafir la Ciocana, nu cumva pe la Milescu Spataru?

   Da de ce ma ispitesti? Vrei si tu vreun trandafir de la Mariachimovna de la poarta? :))))

   Apreciază

 2. Eu chiar azi am pus trandafiri la poarta si-acum imi potolesc bataturile citindu-te 🙂 Poate nu or deranja flacaii. in schimb or creste numai bine pan’ a incepe al nostru flacau sa ii rareasca 😉

  Apreciază

  1. Nata, ia te tog pune si niste liliac, daca nu ti-e greu, si garantat ca ai sa ma ai pe mine la poarte in fiecare luna mai a anului :))) am o jele mare o data pe an, nu pot cumpara liliac de nicaieri.

   Apreciază

 3. Ha, EU si liliac aveam de gand sa pun, si lacrimioare. Doar ca inca nu am gasit din ala cu florile ca acasa, in MD. Am vazut LA niste vecini romani parca ceva asemanator. In toamna merg cu ‘cerutul’ 🙂 DA tu vrei alb sau mov? Alb e mai us or de gasit, cu ailalt e mai complicat DAr daca dai de el vino si iti alege un locusor, nu-l vom atinge 😉

  Apreciază

  1. Mie imi place mov, dar oare cand se planteaza? 🙂 ca eu as cumpara si as veni sa-l sadesc la voi :)) vezi ce tupeu am, asa e dragostea de liliac, innebuneste.

   Apreciază

 4. Iaca, asa se intampla cand buchisesti sa scrii un comentariu de pe tefon, il trimiti pe bucatele. Am sa binecuvantez ziua cand am gasit acest blog. L-am cititi si l-am rascitit. Imi place stilul tau de a scrie. Un alt talent nascut in Moldova.
  Si mama mea tare mai atragea tinerii indragostiti la furat lalele. Ehe-he dap’cite fete o primit lalele din gradina mamei. Lilea aveti toata admiratia mea. Abia astept sa citesc cartea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s