Publicat în C'est la vie, Lumi paralele

Altă mentalitate

????????????????????????????Aseară soţul îmi întinde un pliant pe care scria „Dacă viaţa mea s-a terminat, să înceapă alta”. Zâmbeşte şi  zice:

-Să fii informată.

Îl deschid şi citesc. E vorba de un consimţământ conştient pentru preluarea organelor sănătoase şi funcţionale în caz de accident cu sfarşit letal.

N-am spus nimic. E o decizie de om matur. E o mentalitate.

***

Vreo trei ani în urmă discutam cu soţul un caz care, cel puţin pe mine, m-a marcat profund. Nu-mi amintesc detaliile, dar povestea suna cam aşa. Doi studenţi greci s-au pornit în vacanţă să cutreiere Europa. Într-un local de noapte din Germania, unul din ei a fost înjunghiat. Ajunse la spital într-o stare deosebit de gravă. Taică-său reuşise să vină din Grecia la spitalul din Germania doar ca să-l ţină pentru ultima dată în braţe. Studentul a decedat. Tot în acel spital taică-său luă o hotărâre: să cedeze organele sănătoase ale feciorului său tinerilor din Germania care aşteptau de ani de zile un transplant. Poate că în acelaşi spital, nu pot să vă zic. Declaraţia lui suna cam aşa: „Dacă eu mi-am pierdut feciorul, măcar alţi părinţi să se bucure de viaţa copiilor săi”. Povestea a ajuns în ziare, graţie părinţilor care nu mai ştiau cum să-şi exprime fericirea şi recunoştinţa faţă de gestul unui tată îndurerat.

Povestea poate fi interpretată diferit. Eu însă l-am plasat pe omul ăsta pe un piedestal de zeu. În general, muritorii de rând, într-o durere atât de mare, devin egoişti. Durerea transformă omul. Şi nimeni nu are dreptul să-l judece. Dar…există şi gesturi care impresionează.

Zece din zece părinţi erau să scoată cadavrul din spital şi să blesteme Germania cu tot neamul ei. Omul şi-a depăşit durerea (nu ştim prin ce torturi interioare a trecut) şi s-a gândit la suferinţa altor părinţi. A scăpat câţiva cetăţeni ai ţării în care fiul său şi-a pierdut viaţa.

E o mentalitate.

***

Seara târziu stăteam lungită în pat, privind cerul înstelat. Mă gândeam la pliant. Eu sunt femeie, văd lucrurile mai poetic.

Cum să ajungă ochii mei, pe care îi conturez în fiecare dimineaţă, cu gânduri proprie mie, pe faţa altei femei?

Cum o să reacţioneze inima mea în corp străin la auzul unui „je t’aime”? O să-şi trădeze memoria?

Eu cred în memoria ţesuturilor.

E o mentalitate.

***

„Trăia odată un cuplu fericit care şi-a pierdut viaţa într-un accident cumplit. Inimile lor au ajuns să bată în corpuri străine. Un bărbat şi o femeie. Aşteptau luni sau ani de zile un transplant, în spitale diferite, în oraşe diferite. Într-o zi au ajuns să se bucure de cel mai mare cadou din viaţa lor – o inimă sănătoasă (şi îndrăgostită). Peste câţiva ani inimile s-au regăsit.”

Îţi place povestea mea? îl întreb azi dimineaţă pe soţ.

Nu spune nimic. Zâmbeşte.

Autor:

destinul unui blog

31 de gânduri despre „Altă mentalitate

  1. Citind textul tau mi-am amintit de de filmul 21 Grams cu Naomi Watts si Sean Penn…O inima trasplantata intr-un corp strain. M-ai pus pe ganduri!

    Apreciază

  2. Avand o discutie cu rudele referitor la acest subiect am inteles ca frica sa ma piarda nu le permite sa fie de acord cu asa ceva. Se tem sa nu atraga „nenorocirea” odata cu acceptarea deciziei mele. E o mentalitate si aceasta… Am aflat ca in Franta nu e nevoie sa oficializezi decizia de a dona organe dupa moarte, este de ajuns sa le spui rudelor.

    Apreciază

    1. Am aflat ca in Franta nu e nevoie sa oficializezi decizia de a dona organe dupa moarte, este de ajuns sa le spui rudelor.

      In Belgia, daca iei decizia asta, te duci si te inscrii in registrul national de la primarie. Poti s-o faci si online 🙂 Ai si dreptul sa-ti schimbi decizia. Oricand.

      Apreciază

    1. Mie imi pare ca pentru femei e si mai grea 🙂 au ele o imaginatie buna. Dupa mine judec 🙂 P.S. inca un film pe lista de asteptare. Merci!

      Apreciază

  3. Ani de zile am fost contra (mentalitate md),pe urma treptat m_am schimbat,am mai crescut, imbatrinit, facut copii, trait in alta tara mai mult de zece ani,am ascultat ce zice lumea in jur si te lasi influentat,cum n_ai da….. Acum donarea organelor mele si a celor dragi devine o posibilitate realizabila. Daca noi nu mai suntem,de ce sa nu dam o sansa altora? Nu e mai bine ca inima ceea sa bata din nou intr_un corp care o asteapta decit sa o manince viermii??

    Apreciază

    1. Eu cred ca deja e bine ca este posibilitatea 🙂 Acum, fiecare sa se gandeasca binisor daca vrea sau ba. In cazuri din astea, nimeni nu trebuie sa influenteze pe nimeni.

      Apreciază

  4. Eu donez toste organele si ce ramina va rog sa le dati foc, praful obtinut sa-l aruncati pe cimpuri arabile, va rog. Promit sa pun si o foita cu toate viciile mele, sa vedem daca cineva o va citi cind va primi organul pt transplant. Ca si orice decizie legata de fizic, treb luata emotional 😉

    Apreciază

    1. Promit sa pun si o foita cu toate viciile mele, sa vedem daca cineva o va citi cind va primi organul pt transplant.

      Ahaha, ai grija ca viciile tale sa traiasca mai departe :))

      Apreciază

      1. 🙂 Da; nu exista om fara calitati.
        Tocmai m-a pocnit o idee aiuratica.Ma gandesc ca oricine poate ajunge in fata unei dileme grele. De exemplu, la tema noastra: astepti o inima si ti se spune ca e a unui criminal. Ce alegi? Sa mori sau sa traiesti cu o inima care are un trecut strasnic.

        Apreciază

      2. Aici revin la gindurile tale „poetice” dac e barbat ap nu cred ca se va gindi mult, o femeie cred ca ar plamadi un pic creerul. Din cite stiu nu prea se spune cine a fost si de unde provine organul. Spre exemplu in Italia cind donez singe sau plasma mereu ma semnez ca sa fiu anonim si donez „cu tot sufletul” 🙂 ma gindesc ca vorbind de organe e si mai serios inca. Apropo, la „insamintare artificiala” tot nu se stie donatorul 😀

        Apreciază

      3. Apropo, la “insamintare artificiala” tot nu se stie donatorul 😀

        Apoi tot probabil pentru rezonul ca femeile au o gandire poetica :mrgreen: Pentru un mai bun rezultat ar trebui inca si o poveste frumoasa de atasat la fiecare eprubeta cu „seminta” 🙂

        Apreciază

  5. Eu inca cu vreo 10 ani in urma cind mi-am facut cartela medicala aici in strainatate am dat acordul sa donez organele, eu cred in spirit si spiritul meu va continua oricum dar nu are nimica cu organele mele care sint doar materie si daca asta ajuta pe cineva atunci eu sint pentru

    Apreciază

    1. E mai delicat atunci cind din familia ta cineva cade in accident… Si tu tre sa te decizi repede chiar foarte .. Sa dai accordul pt. donare… Deja primul choc accidentul nu reusesti sa realizezi…al doilea choc o echpa vine sa-ți explice ca undeva departe un copii, tati , mame, etc sunt compatibili.. Si ar avea nevoie de acordul familiei… Pt donare… E un calvar …

      Apreciază

  6. Aceasta tema mi-a dat de mai multe ori batai de cap si totusi inca nu am decis cum sa procedez. Evident ca doresc sa ajut pe cineva care are nevoie de vreun organ ca sa-si prelungeasca viata insa nu stiu cum se procedeaza in cazul in care una din rudele apropiate ale medicului e in asteptarea unui organ si eu stau pe mainele medicului nu in cea mai buna stare. Oare o sa mai incerce medicul sa lupte pentru a-mi salva viata? Dilema :o(.

    Apreciază

    1. insa nu stiu cum se procedeaza in cazul in care una din rudele apropiate ale medicului e in asteptarea unui organ si eu stau pe mainele medicului nu in cea mai buna stare. Oare o sa mai incerce medicul sa lupte pentru a-mi salva viata? Dilema 😮 (

      Daca lista se respecta (legal), medicul nu poate face nimic. In tarile in care legislatia nu e respectata, intr-adevar, exista risc de trafic de organe.

      Apreciază

  7. Să ştii că mă gândesc deseori la un astfel de… (nici nu ştiu cum să îi spun) … gest. Uneori cred că l-aş face, ba chiar mă gândesc să semnez un soi de document prin care, atunci când voi apune, alte vieţi să meargă mai departe. Alteori simt un fior în mine, şi îmi umplu mintea cu altceva.
    Poate că într-o zi voi şti.

    Apreciază

Lasă un comentariu