Publicat în Autopsia cuplului, Creatie proprie

Până când iubirea ne va despărţi…

(Schiță)

avaSalut Coţofană,

Iar mă cicăleşti că nu-ţi scriu. Instalează-te comod, cu posmagi în faţă, că pornesc discursul şi nu ştiu când mă opresc. Să-ţi povestesc o întâmplare pe care, ştiindu-ţi năravul de coţo, ai s-o clasezi în folderul tău favorit marcat cu roşu infidelitate. Poate îţi va stârni nedumerire, dar pentru mine rămâne o revelaţie. Mă întreb doar: cum naiba n-am luat în calcul şi acest aspect? Cred că aşa se simte un psiholog, gata să-şi rumege diploma pentru că a înţeles cât de puţin înseamnă nişte teorii şi şcoli pe lângă viaţa vie, prin care curge sânge clocotitor, ca un râu ieşit din albie. De altfel, un bun specialist, ar trebui să aibă apucături din astea. Prin îndoieli se bate calea spre certitudini. Măcar câteva, ca reper. Altfel ne rătăcim cu toţii.

Ţii minte când îmi spuneai: Imaginează-ţi că orice femeie ar spune ”Eşti însurat, nu pot să mă culc cu tine?” Ştii câte relaţii şi mariaje ar mai exista? Foarte multe. Bărbaţii pot înşela pentru că există atât de multe femei dispuse să se ofere. Cel mai important dintre toate motivele infidelităţii masculine: ”Întotdeauna se găseşte o femeie care să vrea să se culce cu el”. La concluzia asta am ajuns noi amândouă în seara ceea târzie de decembrie şi am adormit cu gândul că „femeia e şacal pentru femeie”. Că demnitatea feminină a rămas încremenită undeva pe paginile îngălbenite de romane într-o bibliotecă municipală, iar solidaritatea femelelor în faţa unui crac de izmană e un mit. Azi lumea pronunţă alte rugăciuni. „Trăieşte-ţi clipa”(cu cine vrei). „Mai bine să faci/te culci şi să regreţi, decât să fii cuminte şi să râdă lumea de tine”… şi alte bazaconii cu efect terapeutic şi de adormire a conştiinţei. Şi cu toate astea, fiecare, dar fiecare femeie, mai mult sau mai puţin sinceră cu ea însăşi, visează în altarul ei tainic să devină partenera exclusivă a bărbatul iubit. Dar m-am abătut…

Istoria mea este despre un bărbat care încearcă să reziste unei iubiri (ce-i face greaţă) şi prin asta riscă neplăceri mari, pe care, chiar nu le merită. Seamănă cu un roman-caricatură şi mă jur că nu era să cred de-mi înşira balivernele astea altcineva. Dar n-am altă alegere decât să-mi cred ochii,  căci mă trezesc în acest roman în fiecare dimineaţă când ajung la lucru şi revăd personajele vii, în faţa mea. Ţi-am mai scris că lucrez într-o echipă tânără, energică, veselă. Ieşim des la prânz, glumim, ne felicităm reciproc, ne cunoaştem partenerii de viaţă, copii, bref, ca într-o echipă civilizată. Numai că, uite că până la o vreme a durat  paradisu nostru.  Acurat până când şi-a scos capul din buric o iubire…  Zdravănă şi mustoasă ca fantasmele matrimoniale ale unei celibatare tomnatice către un bărbat însurat.

Coţofană dragă, tu ştii ce înseamnă un bărbat hărţuit de o duducă? Ţi-o spun eu, că am văzut. E o privelişte jalnică şi un spectacol penibil pentru colegii care nu pot să se prefacă de fiecare dată în decor de birou. Însă cel mai greu în situaţia asta îi vine bărbatului, care fără să vrea ajunge să joace rolul de Făt-Frumos într-un basm pe care Zâna Codrilor şi-l murmură în fiecare seară înainte de somn. Că voinicul e din altă poveste, că poartă verighetă şi are o Ileană Cosânzeană cu copii mici acasă, nu o opreşte. Aştia-s balaurii de care trebuie să se debaraseze Făt-Frumos ca să înceapă o altă poveste, lungă şi fericită. Până când? Pănă când altă iubire veşnică îi va despărţi.

Ce face o femeie măritată când e hărţuită? Simplu. Îi spune soţului şi acela are grijă să-şi apere femeia. Ce poate face un bărbat însurat (şi bine crescut, din nefericire pentru el) când ajunge să fie hărţuit de o femeie? Ştii că nu mi-am pus niciodată întrebarea? Gândeam mereu în clişeul: dacă un bărbat nu vrea, trebuie să se facă înţeles. Punct şi încheiat transmisia! Dar… niciodată n-am ajuns cu mintea mea la CUM. În ce mod? Când o gâscă amorezată moare de dorul unui bărbat, îl pândeşte, îl îngroapă în scrisorele de amor şi dedicaţii muzicale pe youtube, îl prinde pe culoar şi-i face isterii. Cum trebuie să reacţioneze ferm un bărbat care niciodată nu a ridicat vocea la o femeie, darămite s-o lovească? Ea doar iubeeeeeeşte. Atâtea poezii şi poveşti s-au scris despre iubiri neîmpărtăşite, ah-oh…  Dragostea învinge totul! „Dragostea mea e atât de mare, încât ajunge pentru noi amândoi!” vorba cântecului.

Ce să mai facă bărbatul hărţuit? Să-i spună soţiei că din cauza unei iubiri închipuite îşi riscă cariera? Hmm. 9 din 10 soţi n-au s-o facă. Unu, pentru că e umilitor. Doi, depinde de soţie. Bărbaţii detestă orice formă de scandal, mai ales cei bine crescuţi. Flocăiala e o ispită dulce… după care, inevitabil, urmează discuţii-chestionări-insinuări in-ter-mi-na-bi-le cu farfurii crăpate pe podele.

Probabil că cea mai înţeleaptă soluţie e să-şi schimbe locul de lucru, echipa, proiectul visat…

Timp de câteva luni am fost martora transformării unui bărbat bun specialist, vesel,  sociabil, săritor la nevoie, în unul distant, prevăzător, retras, absent.

Da, Coţofano, dragostea neîmpărtăşită a unei femei e straşnică. Pârjolitoare. Poate distruge şi transforma în mod trist un bărbat. Dacă nu într-o brută care loveşte o femeie, apoi măcar într-o nălucă. Dar ce-i pasă ei? Ea doar iu-beş-te şi poate că scrie chiar în acest moment un text lung despre Iubirea respinsă cu literă mare. Abia aşteaptă să-l posteze şi să numere like-urile.

Vezi, în ce lumea am ajuns să trăim, Coţo? Iubirea e atât de rar întâlnită încât au ajuns femeile să se îndrăgostească de bărbaţii care le-au răspuns galant la un bună ziua.

Să nu mă mai întrebi unde au dispărut bărbaţii galanţi. Of, să nu mă-ntrebi.

Aştept veşti din împărăţia ta,

Zambilica ta neînflorită,

P. S. Frig la noi în împărăţie, frig.

Autor:

destinul unui blog

32 de gânduri despre „Până când iubirea ne va despărţi…

  1. Oh in primul rind femeia de azi. Curajoasa. Nu se gindeste la demnitate, pudoare sau tot felul de chestii démodé . Merge inainte ca calul 🙂 ( nu stiu daca e un bine sau un rau). Cit despre barbatul „prada” , demonstreaza inca o data, daca nu a fost clar pin’acum cit de mici,neajutorati si slabi devin in fata unei situatii „anormale”..

    Apreciază

    1. Pai cred de asta si nu si-a descarcat dragostea ei „nemuritoare” peste un barbat bruta sau unul cu o sotie care poate s-o flocaieasca in doi peri 🙂 e usor sa hartuiesti oameni educati si cu bun simt.

      Apreciază

  2. Soacro, barbatu tau din povestire este exact ca vorba proverbului trop bon tron con. Din pacate in ziua de azi vrei sa fii om bun,bine crescut ,civilizat,dar nu poti! Cum lasi garda jos, se gaseste cite o mindra care sa iti hartuiasca barbatu…. Eroul tau sa fi fost el mai prost crescut,ori macar sa fi avut o sotie mai rea si cu gura mare,cred ca nu i_i mai facea nimeni avansuri…

    Apreciază

    1. barbatu tau din povestire este exact ca vorba proverbului trop bon tron con.

      Pacatul lui, e o calitate rara cu care e greu de trait azi. Si brutele pe care le vedem azi, poate ca sunt mielusei de candva transformati dramatic de iubiri neimpartasite, dar puternice 🙂

      Apreciază

  3. Doamne, eu n-am prea văzut așa femei devoratoare, asta ar denota lipsă de respect față de sine, de solidaritate față de tagma feminină și self-esteem care-i la genunchiul broaștei 🙂 sunt atâția bărbați liberi, de ce i-ai sări la beregata unuia cu verighetă? fructul interzis? no shit 🙂

    eu de ex, din start îi exclud pe cei însurați sau mai nou, și pe cei care-s ”pe cale de divorț” haha. nu m-aș lega la cap fără să mă doară.

    Apreciază

    1. Nu intelegi tu ce e dragoste a-de-va-ra-ta! 🙂 nu conteaza statutul, ci omul ! :mrgreen:

      P.S. Sunt barbati care isi ascund statutul. Dar acolo e vorba de o aventura de fese in aer de la bun inceput.

      Apreciază

  4. chiar ieri am discutat cu o prietena despre cum tre’ sa procedeze un barbat hartuit de o duduie si despre ce-ar trebui sa faca sotia astuia. dupa vreo ora de dezbateri, am ajuns la concluzia ca mare incredere in barbat nu poti avea, nu pentru ca nu ar rezista tentatiei, dar pentru ca i-ar veni tare greu sa gestioneze plansete, isterii, amenintari si tot felul de manipulari feminine. si atunci cea mai sanatoasa solutie e implicarea sotiei/ prietenei/partenerei cu o flocaiala buna (aplicata admiratoarei) in faza incipienta a problemei si basta.

    Apreciază

    1. am ajuns la concluzia ca mare incredere in barbat nu poti avea, nu pentru ca nu ar rezista tentatiei, dar pentru ca i-ar veni tare greu sa gestioneze plansete, isterii, amenintari si tot felul de manipulari feminine.

      exact 🙂 barbatii au oroare de chestii din astea. femeile profita si fac din asta o arma

      Apreciază

  5. Buna, chiar ieri discutasem cu prietena( nice and calm) acest subiect. Cred ca un barbat poate vorbi direct si spune ca-l deranjeaza aceasta dragoste. Apare o probelma doar in cazul in care femeea care il iubeste este sefa lui directa sau indirecta. Cred ca e nevoie de multa intelepciune pentru o sefa „respinsa” sa-si stapaneasca dorinta de razbunare ce o ravaseste.
    Mi se pare mai greu in cazul unei femei, cand ea trebuie sa spuna deschis ca o deranjeaza dragostea barbatului. E larg raspandita ideea ca femeea spune „nu” dar presupune „da”, de aceea nu este luata in serios in asa situatii delicate.

    Apreciază

    1. Cred ca e nevoie de multa intelepciune pentru o sefa “respinsa” sa-si stapaneasca dorinta de razbunare ce o ravaseste.

      Adevarat, o sefa, mai intai de toate e o femeie, dar o femeie respinsa… vai, vai, vai, ce ravagii poate face…
      In general, nu e foarte usor sa respingi o dragoste. Respinsul poate macar sa se refugieze in ipostaza de victima „ahh; ohh, eu il o iubesc, dar el/ea”. In schimb cel care respinge e ros de culpabilitate. Cel mai aiurea sentiment; ca o durere de masea, revine sistematic.

      Apreciază

      1. E greu sa respingi o dragoste dar atunci cand ai o familie nu trebuie sa ai mustrari de constiinta, doar o faci pentru binele familiei tale.

        Apreciază

  6. articolul tau mi-a adus aminte de un film francez paremi-se, cind o femeie se agata de un barbat casatorit, inchipuindu-si ca e barbatul ei. inceputul e asa ca barbatul chiar pare infidel, sotia reactioneaza, dar abia spre sfirsit se afla ca de fapt femeia e bolnava rau…tare bun film…

    Apreciază

      1. Dupa 15 ani mi a distrus casnicia o astfel de relatie. Ma simteam rau in ultima jumatate de ani simteam o mizerie pe care n o putem stapinea. Pina am vazut acea poza in tel. Totul imi era clar si intuitia e puternika am putut zice exact dar nu l puteam vedea kiar daca am doi gemeni de 14 ani si l iubeam. Tradarea te rupe in doua parti una carr iubestr si e obisnuita cu acea persoana si cealalta umbrita de cea mai mare. DURERE. Doi ani au trecut viata e undeva pustie pe el nu l am mai vazut de un an si jumatate. L am iertat! Il vreau inapoi, nu am pe cine sotul meu e mort, iar pe tatal copiilor nu l cunosc… e diferit e usor asa un email, un mesaj, o intilnire intimplatoare dar cumva nu l vad imi e strain. Cred in legea talionului daca am suferit atit dw mult imi va veni si un miracol sa mi lumineze viata mea… unul intimplator dar pina atunci am eu grija sa observ micile placeri ale vietii

        Apreciază

      2. Alexia, vreau lumina in mesajul tau. sau poate altcineva imi spune что конкретно имела виду Alexia cu bredu asta: „Il vreau inapoi, nu am pe cine sotul meu e mort, iar pe tatal copiilor nu l cunosc… „

        Apreciază

      3. Alexia, cam incalcit ce-ai scris tu acolo… daca e adevarat, atunci ai nevoie de multa sustinere si incredere in sine, dar daca e doar „gainat virtual” atunci ai gresit blogul, sau chiar „sfera de activitate”…

        Apreciază

    1. Diana, se pare ca filmul se cheama Fatal Attraction cu Michael Douglas. l-am vazut vreo jumatate de an in urma si mi-a amintit de un epizod similar, un cunoscut de-am meu era hartuit de o colega, am fost martora cum l-a atacat intr-un club, unde erau si alti colegi de ai lui. El nu a miscat un deget, doar statea nemiscat in timp ce ea il pleznea, iar trei barbati incercau s-o dezlipeasca de el. A doua zi am scris impreuna cu el un email oficial tipei (lucreaza intr-o organizatie internationala) unde o preintampinam ca daca nu inceteaza hartuirea (si am adus exemple de situatii cu martori) el va depune o plangere oficiala. Si a functionat. Poate e ultimul resort, dar s-ar putea sa functioneze si in cazul acesta….

      Apreciază

      1. Ah, ok, era vorba de un film cu Audrey Tautou:). Oricum, un subiect similar celui descris in articol e si in Fatal Attraction.

        Apreciază

  7. E greu sa scrii de pe telefon … dupa il vreau inapoi tre sa urmeze un semn de ? …Sensul e ca oamenii se schimba si nu putem sa intoarcem timpul si relatia de odinioara … oamenii isi schimba valorile, influentati de mediu de orice si cind ambii nu mai privesc in aceeasi directie … atunci trosneste paharul mariajului..si GATA (citeodata acest trosnet e atit de silentios ca nu ti dai seama pina cind crapatura deja nu mai poate fi lipita ) …ii doresc toata fericirea din lumea omului dar nu l mai regasesc pe sotul meu in el …Poate si eu dupa doi ani de divort m am schimbat dar asta nu mai conteaza … El e tot cu dragostea vietii lui iar eu cu baietii mei si asta e cel mai mult ce conteaza pentru mine acum

    Apreciază

  8. Duduca din schita de mai sus e un fel de Olga Rajova din „Slujebnii Roman” 😀 😀 Doar ca asa femeiusti nu se gasesc doar in filme, dar traiesc si printre noi… Aveam eu o colega la serviciu, care punea ochiul cate pe un barbat la fiecare 2-3 luni, nu-i pasa ca e insurat, are copii, iubita, etc., dar mai ales nu o interesa ca „obiectul” dragostei ei o respingea pe fata sau ca o brusca verbal satul fiind de-atatea atentii si hartuieli… 🙂 Caruselul s-a-nvartit pana intr-o zi cand colega noastra „a pus ochiul” pe barbatul potrivit, un pampalau care se credea norocos cand s-a cuplat cu ea 😀 Atunci au rasuflat toti usurati ca s-a maritat si a plecat din colectiv, aaah si inca la nunta lor am jucat 😀 😀

    Apreciază

  9. 1. o femeie cu ceva creier curtată de cineva nu-i spune soțului. pune singură lucrurile la punct.
    2. am văzut de multe ori femei curtând bărbați și ei întorcându-le doar lor spatele, pe celelalte respectându-le.
    acestea au fost experiențele mele, între oamenii cunoscuți mie. se pare că există și specii de felul acesta 🙂 , mă bucur că eu am parte de așa ceva și nu de cele despre care am citit anterior.
    îmi dau seama că există totuși o lipsă pe undeva atunci când sunt cazuri ca cele pe care puneți voi accent.
    da, în ce lume am ajuns să trăim 🙂 (adică, mă rog era de plâns, nu de râs! 🙂 )

    Apreciază

  10. In asemenea situatii barbatul ii comunica cat se poate de clar ca nu doreste nimic cu ea. Nici macar nu e loc de subtilitati cand barbatul e casatorit. Nu inteleg de ce i-ar menaja sentimentele in vre-un fel avand in vedere ca ea actioneaza total gresit, fara a se gandi ca prin actiunile ei poate rani pe altcineva. Iar daca amoreza este sefa mai bine sa isi dea demisia, locul acela de munca oricare ar fi, nu valoreaza cat fericirea si linistea unei familii. Iar apoi daca e hartuit de sefa se poate actiona si pe cale legala… Oricum, barbatul nu e o fiinta neputincioas si incapabila sa se stapaneasca in fata unei femei. Daca inseala e mai mult vina lui decat a ei, pentru ca el e cel care si-a luat un angajament fata de sotie, nu amanta.

    Apreciază

  11. vahahahaha, asa ar zice mica mea. apoi asta trebuie batuta…..ar mai adauga. e un subiect sensibil. Tipa se crede Sharon Stone ori ce? omul cela tre sa fie un brut, so trimata si sa il dea afara, sa isi ia banii ce i se cuvin, daca este un specialist bun, gaseste el job si in alta parte. Decit sa lingi papucii si sa fii umil la o sterva din asta…..voi colegii incurajatil, sau sotia tre sa poarte un pic pantalonii si cum zice rusu, sa vina kaciati prava! ditamai si in bot ias da…..

    Apreciază

  12. Mdaaaa.. Eu’s v shoke (cum s’ar spune) de reactiile/comentariile de mai sus, ale femeilor.. cum ca sotia treb sa’si «apere» sotul si „sa flocaiasca,..” Sa fie „sotie mai rea si cu gura mai mare..” Sau cum s’a mai exprimat aceeasi idee in alte comentarii? ca chiar nu tin minte..
    Mdaaaa, demult nu am mai scris comentarii la bloguri si in special la asta pt ca reactiile erau cit de cit .. Prielnice, on va dire. Dar acestea :S :S’!//:\
    Ziceti’mi pls ca erau glume si eu nu am inteles!! si mai ziceti’mi de cind o Femeie care se respecta (si’si respecta barbatul, accessoirement) se apuca de jucat de’a flocaitul???? Un barbat cum se cuvine isi va rezolva Singur problema cu „iubitele” din afara familiei. (La fel si femeile maritate.. Treb sa stie masura si limitele flirtului si nu sa se ajunga la cuvintele ce incep alineatul 5, de mai sus.. Cu care, de asemenea, nu sint de acord – in rest mi’a placut post’ul)
    Hartuire, ne hartuire.. Poate fi grav, intr’adevar dar e si mai grav „telefonul stricat”. Altfel spus: «el mi’a zis, eu i’am raspuns da el n’o inteles.. Ia’n dute si indica’i locul..» Ptiuuuu!! Si ridicol si cel mai grav – unde e respectul de sine? In ambele cazuri (sotie/sot cik hartuit). Ca nu e barbat acela pt care ar fi trebuit sa flocaiesc .. De nu, se primeste legea junglai – cine flocaieste mai bine acela e cistigator?))) Pai Colise’ul, dragilor de mult e in ruine.. Cum ramine cu dragostea, cu calitatile umane, caractere, unicitatea persoanei iubite??
    Naiv??? Nu prea cred.. Decit cu un barbat/femeie ce nu stie sa faca diferenta si sa nu treaca limitele nepermisului (chiar si aventura de fese la contor nu trebuie sa fie problema celeilalte jumatati), mai bine singur(a). Ca nu poti fi jandarm si sa’ti treci viata pe flocaieli.. Si frica, surtout ca!
    .. nu tii in colivie mica o pasare mare. Isi va nenoroci „stapinul” iar zborul tôt si’l va lua. O ecuatie de timp doar..
    Ps. Total de acord cu „eumiealmeu”

    Apreciază

    1. Oricat de paradoxal nu ar fi (asa e viata, mai ales in RM) si asta tine de o mentalitate aparte, intr-adevar de un barbat cu o sotie care a „flocait” deja o iubire vesnica, femeile se feresc mai tare ca de un barbat cu o sotie blajina si cu demnitatea intacta. Ca sa nu merg mai departe si sa zic ca o sotie cuminte si cu gospodaria deja pusa la punct e ca o „mana cereasca” pentru femeile care vaneaza barbati, ramane doar s-o mute din calea iubirii, ca doar nu e un „perete” (parca este si o vorba intre femei). Femeile pot si trec peste cadavre.
      Eu am urmarit asa cazuri, din pacate. Nevestele cuminti, nu numai ca au fost mutate, dar zdrobite din calea iubirilor rasarite. E o doar o constatare trista si nu o incurajare pentru a incepe razboiul flocaielilor 🙂 Fiecare cu mintea si strategia lui… Cand se darama o familie, nu doar iubire (ti-ai luat valiza si ai plecat, protejandu-ti demnitatea), ci familie, care implica caminul copiilor; o gospodarie si proiecte comune, multe teorii frumoase se sparg cioburi.

      In Europa femeile se flocaiesc mai putin sau deloc, nu pentru ca au demnitate mai multa, ci pentru ca se marita cu contract. Desteptele 🙂 Iar dupa un divort, tatii nu-si uita copiii plecand cu iubirea vesnica, ci au grija de ei (nu numai cu bani) ci mai ales cu atentie pana devin mari si independenti. Alta mentalitate, de data asta, care geneareaza alt comportament. De lady 🙂

      Treb sa stie masura si limitele flirtului

      Nimeni nu poate spune unde se termina un flirt si incepe „povestea”. E doar jocul imaginatiei si asteptarilor.

      Apreciază

  13. hm, citesc comentariile si ma umfla risul cand vad expresii cu : ah ce vremuri am ajuns… de parca nu in toate vremurile femeile au hotarat tare multe lucruri ..ei, poate nu in vreo borta de sat a sec.IX, dar in lumea civilizata femeile au avut intotdeauna infuienta, mai ales in domeniul mariajului… iar individului jelit din schita i-as spune ca-si merita situatia in care se afla… din descrierea personajului si situatiei intuiesc ca e genul de om care nu odata in viata lui a facut in gluma avansuri femeilor in stanga si in drepata asa de dragul distractiei … sa para interesant si agreabil intr-un colectiv, si nu putine femei au ramas cu inima fripta in tacere, cand si-au data seama ca era doar o gluma… pana n-a dat individul de o cotofana fara soveste …:D

    Apreciază

    1. iar individului jelit din schita i-as spune ca-si merita situatia in care se afla…

      probabil ca isi merita 🙂 a platit binisor pentru comportamentul sau prea vesel si politicos, tot asa cum isi merita, probabil, situatia femeile care poarta la serviciu fuste mini si decolteuri stramte, iar apoi se jeluie pe hartuire sexuala si de barfe 🙂

      Apreciază

  14. recent am avut asa o gluma, pardon de rusa in caz de ceva, dar suna mai bine in original: Я буду любить тебя до конца дней твоих 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu