Publicat în Autopsia cuplului

Bărbaţi de pe Venus, femei de pe Marte…

Aveam încă 30 sec pentru a alege o carte şi încă 3 min până la expirarea timpului de parcare lângă biblioteca Riches-Claires la care tocmai m-am înscris. Mă uit prin părţi, zăresc rafturile de psihologie.

« Bun ! N-ar fi rău să iau o carte care mi-ar explica pe îndelete care e deosebirea dintre un psiholog, psihanalist şi psihiatru. Măcar să nu debitez prostii tirajate în milioane de exemplare de reviste ieftine, când mă bag în vreo discuţie inutilă despre apucăturile omeneşti ». Pun mâna pe cărţulia „Un psihanalist pe divan” de J.-D. Nasio. Intrigant. Deci, el se bagă în pielea pacientului. Singur îşi face autopsia. Deschid cartea la jumătate şi citesc la întâmplare : « Ce se va întâmpla mai departe cu specia umană ? Cele două sexe, vor continua oare să se se confunde : bărbaţii să se devirilizeze şi femeia să se defeminizeze? Cum va arăta cuplul în 2090 ? Mister ! O enigmă tulburătoare care nu ne lasă să ghicim ce legături inedite vor mai inventa bărbaţii şi femeile pentru a se iubi şi trăi împreună. »

***

Dacă ar fi să ajung vreodată în cabinetul unui psihanalist, aş alege divanul unui bărbat. Lăsând la o parte tânguielile despre discriminare, explic alegerea : un psihanalist bărbat are pacienţi în proporţii aproape egale de femei/barbati, fapt care îi permite să vadă lucrurile echilibrat, obiectiv. Poate nu gândesc realist, dar cu greu îmi imaginez un bărbat lungit pe divanul unei femei psihanalist. Şi mai greu imi imaginez un homosexual făcând confidenţe unei femei. În treacăt fie spus, homosexualii apelează des la psihanalişti. Problema din capul listei este … solitudinea. Nu, nu afirmarea şi dorul de recunoştinţa publică, nu, nu dificultăţi de găsire a unui partener pe-o noapte, ci … partener pe o viaţă… Dar m-am abătut.

Cu ce probleme ajunge bărbatul modern la un psihianalist ? (la un psihanalist bărbat, evident). O bună parte din bărbaţi e nevoită să recunoască că se confruntă cu o mare problemă de identitate. Identitatea masculină. Adică, le vine din ce în ce mai greu să-şi trăiască virilitatea în cuplu. Locul lor de bărbăt este invadat de femeia modernă care interpretează prost de tot cuvântul parteneriat. Pentru multe femei, parteneriatul nu mai înseamnă complicitate, ci o concurenţa agresivă cu bărbatul. În familie, dar şi în societate. În jocul « de-a cine e mai puternic » femeia se defeminizează în chip dramatic. Îşi abandonează planeta Venus galopând voios spre Marte. Pe Marte însă nu e loc destul …  pentru mutanţi. Din disperare sau instinct de supravieţuire bărbaţii încep să se orienteze spre Venus… De unde apare întrebarea psihanalistului J.D. Nasio: « Cum va arăta un cuplu în 2090 ? »

Oare ce ar răspunde la această întrebare o femeie psihanalist ?

femi

Reclame

Autor:

destinul unui blog

5 gânduri despre „Bărbaţi de pe Venus, femei de pe Marte…

  1. Din câte spun savanții prin revistele de specialitate, speica noastră evoluează spre modelul unic, deosebirile dintre bărbați și femei atenuîndu-se. Lupta pentru supraviețuire e strâns legată de sex. Acum nu mai vânăm. Ceva semne sunt deja prin faptul că vitalitatea drăcușorilor cu cap și coadă doar, albi la ten, scade simțitor iar femeile se masculinizează. Bijuteriile bărbaților cât și delicatesele femeilor se vor atrofia încet.Clonările, îmbunătățirile, viitoarele dar apropiatele jocuri erotice tridimensionale, fecundările artificiale ori mai-ncolo creearea indivizilor artifical în borcănașe, pahare sau sufertașe, vor ajuta la acest proces. Blonzii vor dispărea, roșcații deja dispar.
    Ei bine, peste vreo 500-1000 de ani interesul față de sex nu mai va fi. Mergem cu concubinul om, băgăm banii în automat și peste câteva zile ne va fi livrat acasă un omuleț. Alții ne și descriu cum vom arăta:la fel, cu maxilarele mai mici, cu creierul extins către ceafă.

    Bună-ntrebarea de la sfârșit. Am câteva cunoștințe femei în profesie, le voi-ntreba

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s