Publicat în Autopsia cuplului, Limba soacrei

Gentlemanii infantili

„Nu mă gândesc la câtă mizerie există, ci la câtă frumuseţe rămâne”.

Călătoriile sunt instructive. Mai ales cele de la 5 dimineaţa.

Mă apropiam somnoroasă de gate-ul cu zborul meu şi mă rugam în gând : „Sfinte Elefterie, fă ca piloţii să fie mai treji ca mine !” Am tras o privire panoramică în jur. Lume peste lume, 2 minute până la îmbarcare. Reperez două locuri libere şi … îmi cobor liiiiin fesele pe un scaun. La jumătatea traseului simt o palmă şi tresar ca o lady ce sunt (chiar şi-n somn). Îi schiţez gentleman-ului aşezat un zâmbet şi aştept (senină) explicaţii. Eu nu gândesc rău niciodată despre oameni. Mai ales după un check-in riguros. Puteam jura (după câteva antecedente) că omul a încercat să facă un gest frumos şi să mă ferească de o… băltoacă lipicoasă de pe scaun. Însă ceea ce am auzit, m-a nedumerit până la tresărirea cerceilor.

-Asta e scaunul soţiei mele, mi-a explicat răspicat posesorul palmei.

Văzând faţa mea pierdută, mai băgă o explicaţie. Tâmpită ca şi prima. „E la veceu, dar revine îndată”. Mie, ca la o lady, mi-e jenă să aud că altă lady îşi îndreaptă desuurile la closet. Dar, mă rog… e lată şi tărcată lumea.

„Nicio problemă”, îi fac semn din cap şi mă îndepărtez. Dar aud cum creierul meu porneşte motoraşul. „Probabil că are o soţie suferindă, sau cu dizabilităţi … Dumnezeu ştie, că de altfel, n-ar păzi cu palma două scaune”.

1 minut înainte de îmbarcare.

Apare şi soţia. Energică şi bucuroasă ca un puric scăpat în blană nouă, stil sportiv, dispoziţie de vacanţă. Alături de fecior-su, rumen şi bolfoşel, de vreo 12 ani.

Creierul meu a înregistrat un scurtcircuit şi mi-am zis că mai am nevoie de o cafea ca să desluşesc curat situaţia. Eu nu-mi pierd speranţa în logica lucrurilor. Fie ele cât de mărunte. Cât de neînsemnate.

„Unde am mai mai văzut un comportament similar ? Precis c-am văzut…” îmi torturam eu memoria, cu paşaportul şi biletul în mână.

Acum 33 de ani, la grădiniţa rusească de copii „Solnyshko” din Străşeni, Valerică, plângăciosul grupei, cu tractor verde, le pocnea pe toate fetele în cap (cu tractorul verde, evident) care se aşezau din neatenţie pe scaunul meu. Chiar era al meu, cu însemn – o imagine cu vişine. Fiecare copil avea un corespondent de imagine cu fructe sau legume pe scăunel.

Ceva îmi spune (ca să vedeţi că eu iar îi cred de bine pe oameni) că Valerică nu mai bocăneşte azi femeile cu tractorul în cap. Adică, urmărind logica lucrurilor, ar fi trebuit să se maturizeze în trei decenii de viaţă. Când vrei să arăţi cât de tare respecţi o femeie, n-o faci pe seama altor femei.

Nu ştiu dacă norocul sau caracterul spurcat m-a ferit de bărbaţi imaturi. Or, dacă era să fiu deprinsă cu comportamentul de mai sus, nici nu era să vorbesc despre asta. Şi poate că era să am şi eu un bărbat care-mi ţine locul în gară, în timp ce eu fac pipi şi chiar să mă mândresc : „Uăi, aţi văzut toţi/toate ce bărbat am eu ? Vedeţi ce mult ţine la mine ?!”

Soţul meu, când o face pe gentlemanul, nu ridică o femeie, ci îi oferă locul. Uneori, înainte ca să ştie dânsa că vrea să se aşeze. Am urmărit de atâtea ori situaţia şi atât de firesc îmi pare, încât mă mir că scriu despre asta.

Însă vă spuneam la început că orice călătorie îţi schimbă peisajul din cap, aduce gânduri noi. Am stat şi am chibzuit…

Dacă întrebi o femeie cum vede în căpşorul ei (bucălat sau lins) un gentleman/prinţ/bărbat adevărat, tare mă tem (poate că în zadar) că va răspunde : „un barbat atent şi galant cu MINE”. Nu ştiu câte femei din 10 ar zice „nu numai cu MINE”.

Femei generoase există. Cred. Însă, există şi femei neîncrezute şi geloase.

Mie îmi pare că gelozia şi concureţa dintre femei produce mutanţi. Uneori, femeile sunt cele care castrează avântul bărbaţilor de a se arata drăguţi şi civilizaţi în spaţiile publice. Eu nu exclud că unii bărbaţi (fiind insoţiţi de soţii ) se tem să ofere locul altor femei, în vederea evitări unui scandal de proporţii acasă. Mulţi preferă să fie bădărani cu alte femei, decât să facă gesturi pentru care zâna lor geloasă şi cu imaginaţie perversă, le-ar pisa creierii cu lopăţica pe gratar.

Pe mine m-ar pune în gardă un comportament bădărănesc faţă de alte femei, pentru altele e o … dovadă de dragoste.  Unica dovadă pe care o merită.

Reclame

Autor:

destinul unui blog

31 de gânduri despre „Gentlemanii infantili

 1. … ”Mie îmi pare că gelozia şi concureţa dintre femei produce mutanţi. Uneori, femeile sunt cele care castrează avântul bărbaţilor\”…

  Bună observație, că, uneori femeile abrutizează bunele maniere ale bărbaților.
  Practic, din câte am observat, bărbatul în general e mai ușor de modelat de către femei decât invers. Și asistăm la modelaje defectuoase, din păcate, uneori, repet.
  Bărbații cantonați în în pilonii bunei crșteri sunt din ce în ce mai puțini iar formarea lor se datorează mediului familial sănătos.

  Am făcut referire la bărbații și femeile măritate.

  Apreciază

   1. Dar si acel barbat amabil, atent, trebuie sa aiba o sotie pe masura. Nu orice femeie, inghite usor amabilitatile barbatului sau catre alte femei chiar fie ele doar din pura amabilitate.

    Apreciază

   1. Eu chiar am scris despre ea prin iunie..caci am fost geloasa si mi-a mancat sufletul la propriu…acum i-am retezat toate capetele. Am constatat ca nu imi mai pasa de chestiile astea…si ce bine e 🙂

    Apreciază

   1. Da Arthurelu…regenerabile, dar se pun ele cu femeia. Femeia cand vrea ea..e mai tare decat cea cu coasa…si mai iute, reteaza tot ce prinde, mai rau ca Ciomu…deci sa nu ii stea in cale careva :))))

    Apreciază

   2. Da Arthurelu…regenerabile, dar se pun ele cu femeia. Femeia cand vrea ea..e mai tare decat cea cu coasa…si mai iute, reteaza tot ce prinde, mai rau ca Ciomu…deci sa nu ii stea in cale careva :))))
    Acum, ca tot mi-am amintit de el, am vazut scris pe un gard…ceva de genul : „Bei, nu mai urinati pe gard, ca aici locuieste Ciomu” :)))

    Apreciază

 2. asemenea atitudine categorică nu vine din politețe, ci din duritate. el nu e drăgăstos cu ea, ci la fel de urs(uz) și … porc! 🙂
  decât să demonstreze că mă iubește prin acte barbare, mai bine lipsă… 🙂
  frumos raționament.
  spor-t! 🙂

  Apreciază

 3. n-ai inteles tu nimic, doar n-avea omu’ sa piarda ocazia sa se atinga de fundul tau 😉 (cat femeia nu-i in preajma) 🙂

  eu demul am incetat sa ma mai mir, mai ales dupa ce m-am trezit cu usa in nas de la barbatul care iesea inainte mea; ‘dubla’ eleganta

  Apreciază

  1. Mi-o scaparat si mie prin cap ideea, dar mi-a trecut repede. Mi-am zis ca pe la 5 dimineata oamenii se gandesc la lucruri vesnice :mrgreen: la fata de cerber pe care o afisa pazitorul de scaun 🙂

   Apreciază

  1. exact asa o sa se poarte si cu tine, cand o sa-i treaca dragostea.

   Femeie desteapta bunica ta 🙂 Cand trece dragostea fata de o femeie si apare fata de alta, of-of cum se schimba omul…

   Apreciază

 4. Offf si mai sunt o categorie de barbati, cei care in lume is foarte galanti atat cu nevestele lor cat si cu celelalte femei, dar acasa fac zile fripte soatelor, invocand motive de tipul ca la petrecere vreun babat s-ar fi uitat „mai nu stiu cum” la ea… Si atunci sa vezi armonie in familie „rupta din rai”…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s