Publicat în Fotografii

Grasse, oraşul cu istorie parfumată

Se trezeşte fata mea într-o dimineaţă senină, săptămâna trecută, şi oftează de plăcere. „Mamă, zice cu glăscioru-i cristalin de 6 ani ş 6 luni, numai priveşte pe fereastră ! Ce zi minunată…” (eram la o vilă, inundaţi până peste cap în verdeaţă şi arome edenice)

„Maică precistă !” mă înduioşez eu din creştet până la tălpi. „Ce copil sensibil am ! Câtă atenţie, cât freamăt  în faţa naturii ! Hotârât, de la tat-su i se trage. Numai el, umbla de mic cu salvatul broaştelor ţestoase în perioada fertilităţii şi după”.

Toate astea le-am gândit repejor, înainte să aud partea a doua a frazei.

–  … numai bună de prins insecte ! termină fata gândul şi o zbugheşte pe scări afară. Aud  în descreştere. « Mă duc să caut lupa şi instrumentele. Pornesc la vânătoare ! »

– Apucăturile sadice … hmmm, fără a ne ascunde după deget, de la mine le-a luat.

Ca să vedeţi că nu ne limităm la insecte, poftim o poză cu performanţele noastre vânătoreşti. Pe cei de la Greenpeace mă grăbesc să-i asigur că şopârla a fost returnată naturii. Vie, nevătămată, dar… mă rog, totuşi cu nişte sechele psihologice (secundare). După câteva ore de captivitate a înhăţat sindromul Stockholm. Nu vroia să ne lepede benevol şi să-şi caute de treabă. Am scos-o cu de-a sila din cuşcă şi sub bocetul lui fiic-mea. S-a lăsat gâdilită sub barbă o vreme şi mai aştepta ceva. Habar n-am ce. Probabil scuze.

Dar să închidem paranteza asta delicioasă şi să trecem la subiectul promis în titlu.

„Le venin et le parfum sont toujours dans de petits flacons. ” (Luis Sepulveda)

Îmi place să duc o viaţă frumoasă. Nu cu orice preţ, dar rar las să treacă pe lângă mine vreo ocazie trandafirie. Dacă m-ar fi întrebat cineva, acum o săptămână : „Lilia, ce oraş preferi să vizitezi, Grasse sau New York ?” (unde n-am fost  şi nu mă trag deloc ca juma de planetă) eu aş răspunde şi în vis : „Grasse, se înţelege”. „Ce să faci acolo, femeie ? Ia să văd cum se extrage sufletul din cele mai aromate flori din lume”.

Am apucături sadice, am mai spus, dar arătaţi-mi o femeie care refuză un parfum franţuzesc. Că habar n-are cum ajunge licoarea în cutiuţă scumpă de Crăciun sau 8 martie, n-o face mai blajină decât mine. Eu măcar tind să vad şi să înţeleg. Şi mare bucurie pe capul meu a fost să aflu, de exemplu, că…  există flori rebele, ca şi unele femei. Nu toate îşi lasă sufletul (aroma) pentru parfum. Nici cele mai performante metode de extragere nu sunt capabile să le oblige. Dar, să le luăm pe rând.

Două vorbe despre Grasse- capitala mondială a parfumurilor

Încă din secolul XVII, Grasse deţine monopolul în materie de parfumerie. Câmpiile pline de lavandă, iasomie, trandafiri, flori de portocali şi mimoze oferă zilnic materia primă pentru cele mai fine parfumuri din lume.

Marile mărci, precum Chanel, Lancôme sau Dior îşi iau cele mai de preţ esente florale de la Grasse. Cele trei mari parfumerii : Fragonard (fondată 1929), Galimard (fondată în 1747), Molinard (fondată 1849) își deschid larg ușile pentru vizitele ghidate (gratuite) pentru a face cunoștință doritorilor cu materia primă din care se face parfumul trecând prin etapa distilării sau extragerii.

Primele « nasuri », aşa sunt numiţii parfumierii în limbajul de specialitate, au apărut tot la Grasse. Se spune că, dintre miile de parfumieri ai lumii, doar aproximativ 50 au capacitatea de a distinge mai mult de 3000 de arome diferite. Toţi cei 50 de privilegiaţi s-au specializat în Grasse, unii învăţând meseria de la Fragonard. E vorba de un talent autentic la bază. Sau îl ai, sau nu-l ai. Nu se negociază. « Nasurile » câştigă milioane de euro pe an.

Vă amintiţi de Jean-Baptiste Grenouille din cartea lui Süskind, ce a stat la baza filmului „Perfume: A Story Of a Murderer” ? Un personaj atât de fidel conturat în contextul epocii încât îmi permit îndrăzneala să cred că a existat. Unul din rezoanele pentru care m-am pornit la Grasse e … să adulmec atmosfera din film. Pe viu. O experienţă fantastică!

 O cafeluţă savurată fără grabă înainte de drum

Hai drum bun pentru parfum 🙂

Cu muzică ritmică şi adieri de vânt… La vie est belle !

În Grasse până şi camioanele miros a parfum

Intrăm pentru o vizită ghidată în parfumeria Fragonard

Pentru a captura parfumul florilor, încă din Antichitate, se folosea o tehnică numită enfleurage à chaud (procesare la cald). Tehnica de procesare la cald presupune macerarea corolelor de flori în grăsime încălzită (ştiţi că grăsimea are capacitatea de a absoarbe mirosuri), după care „supa” se filtra, iar din grăsimea mirositoare se obţineau licori parfumate.

Dar nu toate florile puteau fi „capturate” prin această tehnică pentru că, bunăoară, aroma de tuberoză şi iasomie se degradează la căldură. Începând cu sec. XVII în Grasse se foloseşte o tehnică specială pentru flori speciale, numită  enfleurage à froid (procesare la rece) şi constă în prelucrarea manuală a florilor capricioase. Se ungeau cu grăsime tablete de sticlă, pe care erau distribuite flori, una câte una. Apoi se schimbau după câteva ore, în mai multe ture, pe acelaşi segment de grăsime rece. Din grasimea parfumată se obţinea o pomadă cu aroma florilor captive.

Azi nu se mai foloseşte tehnica descrisă mai sus, pentru că e anevoiasă. Cere  excesiv de mult timp şi braţe de muncă.

Odată cu progresul tehnicii de distilare şi extragere grăsimea a fost înlocuită cu alcoolul.

Detaliu curios: Până azi încă nu a fost descoperită o tehnică de extragere a aromei florilor rebele sau mute (fleurs muettes) – disperarea parfumierilor :mrgreen:  (ce respect au căpătat florile ăstea în faţa mea, eu admir totul ce nu se dă cu una cu două).

Dacă găsiţi în vânzare aşa arome ca liliacul, lăcrămioara, crinul, zambilica etc. să ştiţi că e vorba de parfumuri sintetice. Aroma acestor flori nu se lasă capturată.

Şi acum … la mirosit şi la cumpărat ! Intrăm în împărăţia aromelor naturale şi sintetice

Visam mereu să am parfumuri diferite şi în doze mici

Suav 🙂

Unde dacă nu la Grasse era să găsesc o aromă aproape dispărută – patchouli. Se mai întâlneşte încă în Marea Britanie. Distinsele doamne de pe Titanic miroseau a patchouli (fi-fi 🙂 miros şi eu a catastrofă)

Apă parfumată pentru feţele de pernă. Pentru un somn cu vise în grădina raiului

Top 10

Autor:

destinul unui blog

26 de gânduri despre „Grasse, oraşul cu istorie parfumată

 1. iti spusesem candva ca visam sa ajung parfumer, uite acum stiu unde tre sa merg intr-o vacanta scurta! Mersi de calatorie virtuala, cand ma pornesc iti voi cere consultatii ;)Ati mers cu masina?

  Apreciază

  1. Cu placere, cand vii la mine, in afara de consultatii, iti voi da sa adulmeci toate aromele 🙂 Am inchiriat masina chiar de la aeroportul din Nisa. Extrem de multumiti de calitatea service-ului, a masinii si a pretului 🙂

   Apreciază

 2. ce norocoasa esti ca vizitezi atitea locuri frumoase!! de unde te inspiri cind iti faci lista de vacante?
  mi s-a „trezit” nasul, asa de frumos ai povestit! si mie-mi plac sticlutele mici, au o magie aparte 🙂
  eu-s cu gindul la Grecia, si la cremele magice de pe insula Chios (recomandate de tine :))

  Apreciază

  1. ce norocoasa esti ca vizitezi atitea locuri frumoase!! de unde te inspiri cind iti faci lista de vacante?

   Sunt 🙂 Ideea cu Grasse mi-a venit intr-o doara citind recent un manual de arome, plus ca am nas sensibil (mostenire de la sarcina) si curios.

   eu-s cu gindul la Grecia, si la cremele magice de pe insula Chios (recomandate de tine 🙂 )

   Astept si eu cu nerabdare luna august 🙂

   Apreciază

  1. Mai este mult de spus si povestit dar articolul e si asa destul de voluminos. Ma tem sa nu suprasaturez atentia cititorului, ca nasul lui, care nu capteaza decat 3 parfumuri diferite in acelasi interval de timp. pe urma trebuie de asteptat o perioada inainte de a aspira alte mirosuri noi 🙂

   P.S. In componenta parfumului din capul listei; Chanel °5 (pe care eu inca nu-l inteleg) intra note de liliac si lacramioare, dar ele sunt sintetice 🙂
   Parfumul de lacramioara e destul de solicitat; fara alte note adaugatoare; asa ca se produce in cantitati importante de micii antreprenori locali. In formula chimica 🙂

   Apreciază

 3. Ohh te invidiez pentru aceasta calatorie parfumata!! N-am stiut ca parfumurile cu iz de liliac si lacramioara sunt sintetice… Ahh mie nu-mi place Chanel No5, dar imi place Coco Mademoiselle EDT 🙂 In genere, se zice ca parfumul pe care tu nu-l simti dupa ce te-ai parfumat (doar ce-i din jur cand se apropie, nu de la departare :D) este „al tau”….
  Aaaa voiam sa te intreb o luati si pe fata peste tot unde va duceti?

  Apreciază

  1. Aaaa voiam sa te intreb o luati si pe fata peste tot unde va duceti?

   Neaparat 🙂 La Grasse asculta cu interes si raspundea chiar si la intrebarile ghidului 🙂

   Apreciază

 4. 😀
  Si noi suntem cu lista de locuri de vizitat, rar weekend stam pe-acasa 😉
  Sa stii ca ti s-a simtit lipsa vinerea trecuta…. 🙂

  Apreciază

  1. Si noi suntem cu lista de locuri de vizitat, rar weekend stam pe-acasa.

   Bine faceti, caci vorba lui Mark Twain: „La batraneze omul are doar doua regrete: ca n-a iubit destul si ca n-a calatorit destul” 🙂

   Sa stii ca ti s-a simtit lipsa vinerea trecuta…

   🙂 Si eu am stat cu gandul la blog, din obisnuinta, insa incerc sa respect o regula: cand calatoresc, ma deconectez 🙂

   Apreciază

 5. Io cred ca, avand in vedere unde-am crescut, celelalte simturi ni s-au atrofiat repede-repejor. Ca ce sa vezi, ce sa gusti, ce sa pipai pe-atunci? Caramizi? Numa’ nasu’ ne-a ramas, sa-si faca de cap si sa functioneze compensatoriu pana in ziua de azi. Io, e clar, is curva parfumurilor- ma iubesc cu aproape 30 (pe care le si schimb destul de des) si destrabalarea asta nici macar nu ma face sa rosesc. Asa ca vreau si io la Grasse…

  (Intre timp, m-am incumetat sa scriu si io despre arome- daca citesti si-n engleza, vin’ de da cu ochiu: http://talkaboutthefword.wordpress.com/2012/05/23/fashion-wednesdays-3-perfumes-that-smell-like-sheets/)

  Apreciază

  1. Vad ca tu intelegi mai bine lumea prin odorat 🙂 si pentru mine conteaza acest simt, care din pacate, nu intotdeauna starneste doar emotii pozitive 🙂 de exemplu musk-ul ma indispune si irita. paradoxal e ca se intalneste des in componenta parfumurilor asa-zise „senzuale” menite sa seduca.

   Apreciază

   1. Emotia e emotie, pozitiva sau nu- o prefer alternativei de-a nu simti (ori de-a nu-mi aminti) nimic. Mai degraba scuturata de scarba, decat impasibila ca o statuie, zic :))

    Apreciază

 6. … „mă rog, totuşi cu nişte sechele psihologice (secundare). După câteva ore de captivitate a înhăţat sindromul Stockholm.”…

  Hahahaha, biata șopârliță ori sopârlel. Fată băiețoasă ai. Parcă ți-am mai zis, eu când eram prin clasele mici am disperat-o pe mama un timp cu șopârle și cu reclamații de la părinții colegelor mele pentru că le puneam în geamantane sau penare șopârle 😆 😆 Doar o singură fată din clasă era cu noi și colecționa șopârle 😆
  Da’s drăguțe animăluțele astea reptiliene, n-ai ce zice acum. 😀

  Splendide cadre ai surprins Socriță, îmi plac! La parfumuri nu mă pricep, îmi place când simt femeile parfumate în schimb, nici nu-mi imaginez cum e să fie o femeie neparfumată. Nu am folosit și nu folosesc parfumuri. After shave-urile ca miros în schimb le prefer pe cele din esență lemnoasă, alea le ador, îmi creează o stare de bine.

  Apreciază

  1. ‘nici nu-mi imaginez cum e să fie o femeie neparfumată’ Utie colega mea de birou e una dintre astea, e alergica la vre-un component comun din parfumuri si din cauza ei nici o alta colega de birou nu (prea) se parfumeaza. Noi o mai incercam din cand in cand folosind alt parfum si uneori chiar nu are nimic, alteori i se fac ochii rosii, lacrimeaza etc. si nu mai poate lucra. Cel putin eu am gasit 2 parfumuri pe nu le pot folosi in timpul saptamanii. Sarmana de ea …dar si de noi, iti dai seama ce chin 🙂

   Apreciază

   1. Sarmana de ea …dar si de noi, iti dai seama ce chin

    Da stii, Nata, ca e chiar o tortura 🙂 Eu nu-s alergica, dar daca nu-mi prieste (la nas) un parfum, mai intai ma indispun, iar cu timpul turb. Intr-adevar, licorile astea parfumate sunt in stare de a influenta umoarea omului. Fie il incanta, il seduc, il lecuiesc, il alina, fie invers. Total invers 😉
    Si pentru cei care nu pot purta un parfum din cauza cuiva, tot nu e placut 🙂 Cand o placere de-a ta depinde mereu de altcineva, atunci e grrrr 🙂

    Apreciază

   2. Eh…
    Am 2 colege colaboratoare ce nu folosesc parfum dar folosesc ele tot felul de ierburi, creme naturale, boscoane 😆 etc. Tipe verzi 😆 Sunt maniace pe bucătăria raw și tot ele, mă repet își prepară tot felul de fierturi (pentru picioare, mâini etc). Miroase fain tipesele și nu se machiază deloc. Acu îs și tinere n-arată rău. Au și timp pentru asta iar de acasă stau bine fiindcă din câte am înțeles bucătăria raw și acele cosmetice naturale pe lângă că cer timp pentru preparare și costă.

    Apreciază

  2. Hahahaha, biata șopârliță ori sopârlel. Fată băiețoasă ai.

   Baietoasa nu, dar determinata precis 🙂

   Da’s drăguțe animăluțele astea reptiliene, n-ai ce zice acum.

   Dragute, da. Cat mai departe de mine 🙂

   Splendide cadre ai surprins Socriță, îmi plac!

   Merci, mai am o caruta si un camion, nu stiu cand le voi descarca.

   After shave-urile ca miros în schimb le prefer pe cele din esență lemnoasă, alea le ador, îmi creează o stare de bine.

   Erau parfumuri si pentru barbati. Stii ce nume poarta? muhaha! „Toujours Fidèle” (Vesnic fidel) si „Le mensonge” (Minciuna) de Fragonard 🙂

   Apreciază

   1. 😆 „Vesnic fidel”, „Minciuna”
    Ai drek cei, de la Fragonard 😆
    Sunt mai multe femei angajați acolo, bănuiesc. 😆

    Apreciază

   2. Am urmarit reactia barbatilor-vizitatori care testau parfumurile 🙂 asa…cam neutru. Sa stii ca in industria asta lucreaza mai multi barbati 🙂

    Apreciază

   3. D-apăi cum să nu fie neutri dacă așa denumiri aveau parfumurile. În gândul lor, tot ca mine: „ai drek cei ce-au ales denumirile”. 😆 😆

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s