Publicat în C'est la vie

Mariachimovna, la mulţi ani !

Mă sună mama dimineaţă şi mă muştruluieşte:„ M-au sunat de la livrare. Nu ţi-am zis să nu-mi trimiţi flori? Cheltuială fără rost. Cât se poate?”

-Mamăi, zic, de data asta precis că nu eu. E drept că pentru a doua oară, în 34 de ani, te-am ascultat. Poate că de asta nu-ţi vine a crede, şi chicotesc în barbă.

Acum sor-mea (dacă e mânuţa ei) încă nu ştie ce o aşteaptă, căci mama stă cu o mână pe telefon şi îşi ascute glasul pentru un discurs oficial. Ca de la mamă la fiică.

Azi e vineri, 2 martie şi ziua mamei. Mama citeşte blogul să vadă cum răsuflă copchilul ? Cu ce răsuflă copchilul ? Mai răsuflă copchilul ? Drept sau strâmb ? Şi nu contează dacă copchilul are 34 de anişori, e măritat bocnă şi are una bucată de copchil en charge. Ea are socotelile ei de mamă.

Dacă mama visează ceva tulbure, hop-ţop! mă sună să vadă dacă nu cumva visul ei straşnic de tulbure a ajuns la poarta copchilului din Bruxelles. Eu tot am prins a visa de la o vreme. Frumos, mustos şi colorat. După gustul mamei, ce? Seara pun mâna pe receptoraş şi se începe „hora cea mare” vorba lui taică-meu. „Apoi aşa, mama, după cum îţi  spuneam, se facea în vis că nana Valea o venit la mine şi eu o întreb:

-Nana, îi zic, unde să-ţi fac patul? Aici sau dincolo? Îi arăt carevasăzică cu braţul… aici pe canapea sau dincolo în odaia fetei?

-Of, se sperie mama, sprijinită de o fereastră de la Ciocana. Da ce te-o apucat chiar aşa … să-i propui patul?

-D’apoi cum, s-o dau afară?

– Ei… ezită mama, da chiar să propui asta unui mort?”

Dacă s-ar găsi cineva să înregistreze dialogurile noastre şi să le transmită unui specialist de cap, apoi verdictul ar suna cam în următorii termeni neoficiali: cordonul ombilical se întinde de la Chişinău la Bruxelles ca o sârmă pe stâlpii de electricitate observate pe dealurile Moldovei. Tratament imposibil.

Circulă o vorbă că oamenii cu aer serios sau oficial, mă rog, după caz, ascund secrete straşnice de familie. Într-o seară de confidenţe, am respirat adânc şi am hotărât să-i spun soţului taina vieţii mele:

-Îţi închipui, dar şttt, la nimeni, când eram studentă, mama venea de dimineaţă cu băncuţa de borş în apartamentul meu. Mi-o aranja frumos pe prima poliţă din frigider şi numai după asta pleca la lucru.

-Şi? ridică soţul o sprânceană a mirare. Păi mama mea e capabilă să-mi trimită un ceaun de sarmale prin vreun pilot de la Olympic Air. Şi tu crezi că un pilot e capabil să înfrunte o mamă grecoaică?

Am stat noi şi am socotit: cum se face ca două mame să aibă aceleaşi apucături? Am găsit doar o explicaţie populară: ambele sunt născute în zodia Peştilor.

Mai în scurt, eu m-am resemnat cu norocul meu şi tare mă tem că peste vreo zece ani să nu şantajez şi eu vreun pilot de navă cosmică cu pachet pentru fiică-mea. Pentru că surcica nu sare tare departe de trunchi şi, mai ales, cu ce sunt mai prejos ca soacra-mea?

Mama, la mulţi ani! Mulţimesc pentru borcanele de borş de dimineaţă şi pentru stomac sănătos. Tfu de trei ori în sân. Restul, e floare la ureche 🙂 Dacă este poftă de mâncare, a fi şi poftă de viată! Eu am înţeles stratagema matale 🙂

Autor:

destinul unui blog

35 de gânduri despre „Mariachimovna, la mulţi ani !

  1. Mariachimovna, sanatate cat mai multa, vizite de la copii cat mai dese, fericire si hai noroc! LA MULTI ANI! P.S.
    Multumim pt ce asa o socrita 🙂

    Apreciază

      1. Merci, Violetik, ea cred că o să se bucure când o să citească urările de pe aici 🙂 mai spre seară

        Apreciază

  2. probabil toate mamele au ce au cu aceste vise…recent si a mea, ascultandu-ma la telefon cum ii povesteam entuziasmata ca i-am dat o jumatate de felie de prajitura nanei mele…o si aud la celalalt capat de fir „ei, da ce te-o apucat..sa te imparti cu un mort. parca iti plac prajiturile si nu te imparti cu nimeni” ..:)

    la multi ani pentru mama ta!!! si pentru tine ca ai asa o mama 🙂

    Apreciază

    1. Wero, noi discutăm foarte des morţii, căci avem un cimitir întreg. şi amintiri avem, tot avem 🙂 Mie îmi pare că poporul nostru, prin tradiţie, are ce are cu morţii. Poate mai pronunţat ca la alţii.
      Mulţumesc! 🙂

      Apreciază

  3. hehe, ce frumos acest cuvant „matale” 🙂 cand eram mica, imi faceam o gramada de complexe din categoria ” derevnea v gorode” cu el, mi se parea ca ma face de rusine in fata verisoarelor de la oras, care nu le scoteau pe mamele lor din „tu”. da’ acuma e alta treaba cu „mata”, mi se pare un alint cald asa, special pentru mama 🙂
    P.S La multi ani mamei, sa-ti fie sanatoasa si sa va bucurati in continuare una de alta.

    Apreciază

    1. eLena, eu tot îi spuneam „tu”. Dar nana Valea (din text) m-o impus odată să le spun părinţilor „matale”. De ciudă n-am vorbit cu dânsa mult timp încă :mrgreen: ca să mă răzbun. Că nu-mi plăcea nici mie.

      Mulţumesc! 🙂

      Apreciază

      1. aham, am fost un pic neatentă, scuze, tu cu soțul tău socoteați de ce ambele mame au aceleași apucături, acuma am înțeles :). Sunt născută pe 13 martie, numărul meu preferat. Mulțumesc 😉

        Apreciază

      1. ei, deam atunci să vedem cum s-or poziţiona stelele pe ceri 🙂 dar de invitaţie vă mulţumim cordial 🙂 şi porfiţi şi voi pe la noi !

        Apreciază

  4. Nam cind sa citesc toate urarile ,ca sa nu ma repet ,caci ma grabesc,,,dar cu toata graba Un mare si sincer LA MULTI ANI pentru doamna Maria ,,,sa fiti sanatoasa, fericirea sa va pindeasca la fiecare colt , ca tare buna la inima mi-ati parut atunci cind am venit la Dmvs sa va aduc cartile si asa grabita cum eram si atunci,dar nam putut sa ies din cabinetul dumitale fara o ora de vorba buna si dispozitie care mi-ati oferit ,,,,si inca odata va multumim pentru Lilia ,,,,poporul moldav are mare nevoie de asa oameni 😉

    Apreciază

    1. Iaca cu ultima propoziţie permiteţi-mi să nu fiu de acord. Moldova are nevoie de Preşedinte nu de „aşa oameni” :mrgreen:

      Merci de urări, Ghiocelu. Da, mama e prea bună, cu dânsa poţi să stai la taifas cu orele 😀

      Apreciază

      1. Ei presedinte ca presedinte ,,,am impresia ca majoritatea din noi sa deprins deja ,,,da de oameni luminati la creier avem nevoie intodeauna ,,,,:D,,,la multi ani inca odata Doamna (Y) 😉

        Apreciază

  5. Oioioii, splendidă postare! S-o ţié sănătaté ca’ntr-ntr-un cleşte, veselia fie-i ca unduirea unui peşte! Săru’mânuţele, doamna Maria: la mulţi ani!

    Záme
    Noá, dapăi mie-mi face şi amú la 46 de ani ciorba de burtă, săptămânal! Dragele de ele, mamele.

    Zodiac
    Peşte-s io, mama leóică!

    Taifas?
    A mé ó fost telefonistă! Când mă duc la é apăi nu ştiu cum să ies pe uşă! 😆

    Apreciază

    1. Oioioii, splendidă postare! S-o ţié sănătaté ca’ntr-ntr-un cleşte, veselia fie-i ca unduirea unui peşte! Săru’mânuţele, doamna Maria: la mulţi ani!

      Multumesc tare, Tury 🙂

      Noá, dapăi mie-mi face şi amú la 46 de ani ciorba de burtă, săptămânal!

      Asadar vezi ca norocul tau e mai gras ca al meu 😆 Sa-ti traiasca mama si sa aiba puteri sa mai faca ciorba pentru dragul ei copchil :))

      A mé ó fost telefonistă! Când mă duc la é apăi nu ştiu cum să ies pe uşă!

      Si aicea vaz ca iara ai noroc mai gros ca al meu :mrgreen:

      Apreciază

  6. Ó fi fost de la vreun firewall de la servici. Am mai plasat un comentariu şi n-o apărut. În fine, splendidă postare Socriţă!

    Sănătaté s-o ţié ca’ntr-un cleşte iară veselié-i fie ca unduirea unui peşte!
    Săru’mânuţele, doamna Mariachimovna: la mulţi ani!

    Borş? Záme?
    Dá’păi mămica mé şi amú-mi face záme de burtă! Săptămânal! Mi le pune-n găletuţe de smântână, 2-3 să-mi ajungă! La 46 de ani ai mei! Dragele de mame!

    Zodiac?
    Ió-s peşte iară mămica leóică!

    Taifas?
    A mé o fost-ă telefonistă, nu ştiu cum să ies mai repede pe uşă (am glumit)!

    Apreciază

      1. Ia uite că o apărut comentariul și la ce oră e! =)) În fapt am lasnsat comentariile seara, între 19-20. E o-ncrengătură de servere și firewalluri la noi la servici, probabil de aia.

        Apreciază

  7. Şi eu sunt născută pe 2 martie, iar mama mea pe 1 martie, amândouă suntem în zodia peştelui 😀 Şi dacă se pun doi peşti (mamă şi fiică) să discute de suflet, ehee, îţi imaginezi ce iese?! :)))

    Apreciază

Lasă un comentariu