Publicat în Recomandare de carte

Viața ca o țeapă

Ştiu că azi e la modă să-ţi exprimi „fuuu”-ul faţă de cărţile motivaţionale. Lumea încă se teme de ele pentru că avându-le în bibliotecă e ca şi cum ai recunoaşte că ai o problemă psihologică.

Ia spuneţi ce aţi crede despre mine dacă găsiţi următoarele titluri pe masa mea de lectură:

„Complexul de inferioritate”

„Cum să devii bogat?”

„Fii stăpân pe viaţa ta”. Etc.

Ele chiar există. Ce înseamnă? Că am probleme? Da, pe semne  Mă gătesc să scriu un roman poliţist (Doamne, fă-te că nu m-ai auzit) şi am nevoie de ele pentru a schiţa profiluri psihologice de personaje distincte. Deşi au ajuns întâmplător la mine în bibliotecă, le consider drept cadou. Fac parte din sutele de cărţi pe care soţul le cumpărase cu un preţ ridicol pe eBay. S-au amestecat prin sutele de romane poliţiste.

Cartea „Cum să devii bogat?” m-a revoltat cumplit la prima vedere. Ei nu, asta e prea de tot. La reciclare cu ea! Dar înainte de gest îmi zic: să trag un ochi la cuprins, căci totuşi e publicată de Marabout în 1983 şi ediţia are faimă serioasă. La capitolul „Puterea mintală” am zăbovit o oră. Autorul m-a subjugat pur şi simplu. Ca să nu vă zic că subiectul mă intrigă până azi. În cele mai nesimţite detalii. Reiterez: cartea a fost publicată când noi încă construiam comunismul.

Cartea „Viaţa e o ţeapă” de  Alan H. Cohen am cumpărat-o pentru păpădia de pe copertă (habar nu aveam că e motivaţională). Dacă vrei să-mi vinzi ceva, orice, bagă-mi un moţ de păpădie în faţă. Asta e punctul meu slab. Recunosc.

Când voi avea regatul meu, am să bag neapărat  o păpădie pe blazon. Să-mi aducă aminte mereu de fragilitatea vieţii pe pământ. Ai strănutat peste ea o dată şi… gata.

Dar înainte de asta, să nu uit să trăiesc.

În ciuda titlului e o carte cu mult bun simț. O lectură decontractantă pentru un week-end geros.

***

„Nu te-ai născut cu lipsa de încredere în tine, ci ai dobândit-o, te-ai molipsit de undeva așa cum te-ai molipsi de vărsat-de-vânt. Cei care te-au amăgit, spunându-ți că ceva nu e în ordine cu tine, au suferit aceeași amăgire. Intimidarea psihică se transmite din generație în generație până când cineva se hotărăște să-i pună punct -adica tu. Dacă n-o faci, copii tăi vor fi următoarele victime.”

„Comparația cu ceilalți este cea mai sigură cale spre infern. Dacă ești mai bun decât cineva, întotdeauna se va găsi unul mai bun ca tine. Dorința de a fi mai bun decât cei din jur pornește dintr-un sentiment de neîncredere. Dacă ți-ai recunoaște valoare și integritatea, nu ar fi nevoie să îi consideri inferiori pe ceilalți pentru a te simți superior.”

„Cei care-și construiesc respectul de sine și identitatea bazându-se doar pe corpul fizic își aștern în față un drum plin de suferință.”

„Dacă arăți bine nu înseamnă întotdeauna că te și simți bine. Dar întotdeauna când te simți bine, arăți bine.”

„Pe cei care nu te înțeleg, nu-i vor convinge dovezile tale, iar cei care te apreciază nu au nevoie de dovezi. Explicarea, justificarea și apărarea sunt ca nisipurile mișcătoare : cu cât te zbați mai mult, cu atât te scufunzi mai tare.”

„De câte ori îți pierzi calmul înseamnă că ai făcut o interpretare greșită.”

„Două categorii de oameni devin celebri : cei conduși de interes și cei conduși de pasiune.”

„Să lămurim un lucru : niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, dar niciodată nu aștepta aprobarea generală. N-a avut-o nici Isus, nici Gandhi, nici prințesa Diana. Nici cei mai buni oameni nu pot fi pe placul tuturor. Renunță, așadar, chiar acum, la încercarea de a obține admirația universală, pentru că nu vei reuși niciodată, te vei simți frustrat și-ți vei distruge viața.”

„Benjamin Franklin nota undeva : „Mulți oameni mor la douăzeci și cinci de ani, dar nu sunt îngropați decât la șaptezeci și cinci”. Nu putem scăpa de moartea fizică, dar cea spirituală e opțională. Și tragică.”

„Orice gând este o rugăciune, iar grija este o rugăciune inversă. Atrăgând atenția asupra nenorocirilor, crești probabilitatea ca ele să se întâmple.”

„Imitarea este cea mai sinceră formă de lingușire, dar dacă te limitezi doar la ea și nu te dezvolți, te sufoci pur și simplu. „Imitarea este sinucidere”, era de părere Emerson.”

„A învăța să-ți hrănești sufletul este una dintre cele mai importante lecții ale vieții.”

„Imaginează-ți că în tine există doi avocați : unul pledează pentru posibilitățile pe care le ai și te îndeamnă să-ți atingi obiectivele. Celălalt îți arată limitele și îți demonstrează de ce nu meriți să ai ceea ce dorești. Care va câștiga ? Cel pe care îl plătești mai bine. Plata nu se face însă cu bani, ci cu atenție. Atenția este energie. Indiferent cu ce o hrănești, se va dezvolta.”

„Unul dintre simptomele care anunță o cădere nervoasă este convingerea că ceea ce faci este extrem de important, nota Bertrand Russel.”

„Dacă buzele spun „da” și inima „nu” e ca și cum ai apăsa cu piciorul pe accelerație și pe frână în același timp pentru că îți anulezi eforturile sau înaintezi cu smucituri și întreruperi. Așa că e preferabil să spui clar „da” sau „nu” pentru că parafrazând Biblia, tot ce e între „da” sau „nu” e lucrătură diavolească.”

„Te poți scufunda în tot felul de activități sortite eșecului pentru că preferi să ai dreptate decât să fii fericit.”

„Sistemul nostru imunitar este în directă legătură cu gândurile, atitudinea și armonia spiritului nostru.”

„Prieteni, mergeți acolo unde vreți, nu acolo unde sunteți târât.”

„Dacă nu-ți folosești mintea, o va face altcineva.”

„Majoritatea oamenilor iau ce li se dă și cred că acesta este destinul lor. Marile spirite iau ce li se dă și își fac propriul destin.

Ia ceea ce ai și fă ceea ce vrei.”

Reclame

Autor:

destinul unui blog

31 de gânduri despre „Viața ca o țeapă

 1. Cu vreun an de zile în urmă atât de urât mă uitam la cărțile motivaționale. Îmi ziceam: nu sunt ele potrivite să mă învețe pe mine cum să trăiesc. Cu timpul, am început să le răsfoiesc, încă nu-mi permitea mândria să le citesc filă cu filă. Mă miram când dădeam peste un pasaj care-mi plăcea. Astfel, am început să ma uit altfel la ele. Însă, undeva, în adâncul eului meu, încă tot mă uit urât la ele 🙂

  Apreciază

 2. Sa zic ca eu le caut cu lumanarea, nu pot 🙂 Uneori titlurile sunt extrem de „dubioase”, dar daca nimeresc peste vreuna (in biblioteca sau librarie) si am timp, rasfoiesc precis. Dar eu am deja tot ce-mi trebuie acasa, in editii vechi, in franceza. Daca cumpar vreuna e doar pentru limba romana 🙂

  Apreciază

 3. Am invatat sa nu desconsider multe lucruri, inclusiv astfel de carti. Le numesc “carti de fixat creierii”. Ele isi au rostul lor, nu fac nici un rau, ci dimpotriva – pot ajuta. Anul trecut m-am ‘impiedicat’ de o astfel de carte – Unlimited power de Anthony Robbins. Am cumparat-o de pe amazon cu £0.01 :). De acolo mi-am extras o intrebare – ce ai face daca ai sti ca nu vei esua? O astfel de atitudine chiar iti schimba abordarile. Testat cu succes la oficiu, in cadrul evaluarii anuale a performantelor 🙂

  Apreciază

  1. Anul trecut m-am ‘impiedicat’ de o astfel de carte – Unlimited power de Anthony Robbins. Am cumparat-o de pe amazon cu £0.01 🙂

   Am vazut ca multi colegi de la serviciu receptioneaza colete cu carti de pe amazon, dar n-am banuit ca sunt si asa preturi 🙂 intrigant.

   Am observat ca genul asta de carti contin foarte multe aforisme, citate si intamplari hazlii din viata oamenilor celebri. Daca nimeresti inca si peste un limbaj inflorat si amuzant, cel putin nu te plictisesti 🙂

   Apreciază

 4. „Ia spuneţi ce aţi crede despre mine dacă găsiţi următoarele titluri pe masa mea de lectură:”…

  😆 Că te gătești a scrie romane polițiste! Fain! Felicitări!
  O idee-mi permit, să așterni o intrigă polițistă derulată între personaje cu blogări! Hehehehe, glumesc Socriță dá n-a și rea ideea. 🙂
  EBay etc. Tăt mai pitoresc îi când aleg cărțile din oceanul de mirosuri vechi din vreo anticărie; ca norocul c-avem destule în Cluj.
  Da, coperta contează mult dar din păcate-n ultima vreme coperțile sunt cam fade.

  Apreciază

  1. Că te gătești a scrie romane polițiste! Fain! Felicitări!

   Stai, stai, ca e degraba pentru felicitari :)) Habar n-am daca ar trebui sa bag bloggeri pe-acolo, dar ideea ar putea fi exploatata; cine stie… cateodata apare ceva intrigant pe drum.

   Da, coperta contează mult dar din păcate-n ultima vreme coperțile sunt cam fade.

   Adevar spui, e riscant sa alegi cartea dupa coperta 🙂

   Apreciază

   1. Felicitări pentru intenție! 🙂 Simt că sigur te vei apuca și vei scrie bine.
    Noá, abié aștept să văd cartea!

    Eh, sunt de-a pasta ilustrațiile cărților acum, părerea mea.

    Apreciază

 5. Folosește bagheta magică și fă cumva ca să nu tot intru la moderare. Azi mi-am creat un blog nou, celălalt îl bag în beci, la vechituri. 😆 De pe ID-ul ăsta-ți voi comenta de acu’ncolo.

  Apreciază

   1. Am rezolvat cazu’! 😆 Am un fler deosebit! 😆 Fiindcă mi-am schimbat numele de utilizator din „arthurelu'”, în „Arthurelu'” cu „a” mare, WordPress-u’, mă băga-n moderare! 😆 Noá așé 😆 😆

    Apreciază

   1. inainte era un plug-in, dar la la versiunea asta a mea de wordpress nu merge, le bag manual, sau cum sa-i zic, ca pe oricare imagine din calculator 🙂

    Apreciază

 6. Ia stai să mă lămuresc “Dacă arăți bine nu înseamnă întotdeauna că te și simți bine. Dar întotdeauna când te simți bine, arăți bine.”
  Deci dacă te simţi bine, arăţi bine.atunci sigur dacă arăţi bine te simţi bine, nu? :))

  Apreciază

  1. Depinde 🙂 cateodata (daca nu chiar in fiecare dimineata geroasa cand n-ai chef sa pleci la lucru) esti nevoit sa arati ca omul, sa afisezi o masca acceptabila de oamenii care te cunosc, c-apoi se incep intrebari agasante 🙂 Adica zambesti si te tii in maini, caci trebuie. Dar cand te simti bine, nu mai faci niciun efort „sa pari”, arati relaxata si degajata si, respectiv, bine. Ca in vorba din popor: fericirea nu poti s-o ascunzi, ea radiaza din interior si iese la suprafata.
   Cam in asa mod interpretez eu citatul. Dar fiecare intelege in felul sau, desigur 🙂

   Apreciază

 7. saptama trecuta am fost la un training unde instructoarea parca din cartile tale ne citea 🙂 Doua zile ne-a tot batut capul ca fiecare om are ‘script’ul lui, pus de parinti si ca daca vrem sa schimbam ceva in noi, e posibil. Cam tot ce mi-a ramas din 2 zile e ‘Mizeria atrage mizeria si norocosului si friptura ii zboara in gura’. Na, ce esti aia atragi sau de aia te lipesti.

  Apreciază

  1. Na, ce esti aia atragi sau de aia te lipesti.

   Da, asta face parte din puterea mentalului. Suntem ceea ce gandim 🙂 Teoriile astea exista de sute de ani, de fapt. Uite tocmai am privit filmul sovietic „Fanteziile lui Faryatiev” (1979) cu Andrei Mironov si Marina Neelova. Un film suberbisim, dupa mine, si nu inteleg de ce nu prea am auzit de el pana acum. Intr-un dialog lung, emotionant si turbulent dintre cei doi (unul iubeste, altul nu) se face referinta la multe idei si teorii intalnite in carte.

   Apreciază

 8. Si eu anul trecut mi-am procurat singura si nesilita de nimeni:) „Manual de persuasiune” de Gass Robert H., e un pic cam prea profi pentru mine, daca sincer

  De fapt nici nu stiu daca e corect sa zic ca face parte din cele motivationale, dar cert e ca am luat-o pentru a asimila din ea careva tehnici de persuasiune ca sa le aplic in munca pe care o fac.

  Articolul tau m-a facut sa ma uit altfel la aceste carti, desi Cristian Tabara intr-o emisiune zicea ca nu e edivent sa te tii de aceste carti, invitata in emisiune fiind Victoria Lungu:), care zicea, ca in momentele de restriste ia o carte motivationala – de genul „cum sa fii fericit” etc..

  Dar, cred ca e important sa crezi in ceva frumos sau ca poti sa schimbi lucrurile spre bine, chiar daca asta se face ulterior unei lecturi de carti motivationale.

  Apropo, carti pe ebay la pret de nimic, cartea asta am luat-o cu 240 lei!!!
  De necrezut de cate suntem privati, dat fiind ca nu suntem inca in lista tarilor Paypal

  Apreciază

  1. Apropo, carti pe ebay la pret de nimic, cartea asta am luat-o cu 240 lei!!!
   De necrezut de cate suntem privati, dat fiind ca nu suntem inca in lista tarilor Paypal

   Cu adevarat scump, cred ca si din cauza traducerii. Ma intreb daca se gasesc macar prin biblioteci 🙄

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s