Publicat în Despre mine

Interviu : Uneori mă simt cobai şi mă amuză chestia

Interviu pentru portalul civic.md trimis la 10.01.12 şi apărut la 21.01.12 aici cu poză.

1.Ce v-a determinat să vă creaţi un blog ?

1. În anul acesta împlinesc 10 ani de când nu vorbesc româna în viaţa de toate zilele. Mi-aş dori s-o păstrez intactă măcar în scris. 2. Dorinţa de a descrie lumea dintr-o perspectivă personalizată, creativă şi necenzurată. 3. Îmi place să discut cu oamenii, indiferent de numele lor real, statut, meserie, greutatea contului din bancă şi ţara din care scriu. Blogul îmi oferă această ocazie şi îmi aduce feedback-uri preţioase.

2. Ce aspecte ale vieţii abordaţi de obicei?

Aproape toate, în afară de politică. Politica e pentru cei fără imaginaţie şi care caută (şi ei nu se văd dintr-o parte cât de disperat caută) electorat/popularitate cu orice preţ.

Scriu despre interacţiunea oamenilor în diferite situaţii ale vieţii şi martoră a căror am fost eu. Scriu despre mine, încât uneori mă simt cobai şi mă amuză chestia. Scriu despre cărţile care m-au marcat cu ceva. Recent am făcut un exerciţiu literar care s-a transformat într- o cărţulie. Aşteptam cu mare nerăbdare reacţia cititorilor. Nici nu vă închipuiţi cât face (emoţional) pentru un autor debutant un feedback de cititor mulţumit. Fiecare reacţie e ca un mărgăritar. Eu le colecţionez şi am să-mi fac o salbă (glumesc).

3. Blogul dvs are o temă dominantă, de genul : cultură, politică, tineret etc

Pentru că e un blog personal cred că oricine simte cum conţinutul lui se roteşte fidel în jurul buricului meu preţios. Nucleul sunt eu, totul începe de la privirea mea asupra lumii. Restul depinde de întâmplările şi oamenii pe care îi întâlnesc şi care îmi stârnesc anumite trăiri de care am chef să scriu.

4.Cît de des postaţi pe blog ?

O dată pe săptămână aşa cum sugerează numele blog de vineri. Asta e ritmul meu ideal, natural, unul care îmi convine mie.

5. Cum credeţi, ce impact are blogul în schimbarea societăţii ?

Despre asta am scris în broşura “Destinul unui blog” accesibilă cu un click pe prima pagină a blogului meu. Evident că poate avea impact. Uneori, nici nu te aştepţi la unul şi se porneşte de la o frază, crescând ca o avalanşă. Alteori, îţi faci pronosticuri măreţe şi te alegi cu un „poculeţ” timid în public. Circumstanţele sunt cele hotărâtoare. Şi …interesele care se suprapun. Într-un anumit moment. Fericit sau fatal. Rareori când e vorba de meritul exclusiv al unui singur autor de blog.

6. Fenomenul de blogger, este un trend sau o dorinţă personală ?

Şi una şi alta. Şi accesul facilitat la internet. Dacă a ajuns odnoklassniki în cele mai uitate colţuri ale MD cu viteza pe care o am eu într-o capitală europeană (verificat personal în noiembrie 2011) apoi de ce blogul n-ar deveni o modă. Mi-aş fi dorit ca moda asta să contribuie la o evoluţie în gândire şi exprimare, dar constat că mulţi bloggeri încă nu au ce spune. Alţii spun câte ceva numai dacă prind vreun scandal politic sau se implică în partizanat politic în perioadele electorale. Adică scriu pentru un stilou, plăcintă, bere. Altă mare parte se limitează la bagat de link-uri, imagini, caricaturi. Blogosfera de azi, cu foarte mici excepţii, nu depăşeşte nivelul de odnoklassniki. Şi e păcat, pentru că demarase frumos prin 2007-2009 pentru ca acum să ajungă la … bonjour tristesse.

7. Ce feedback-uri mai originale, aţi avut la postările tale ?

Pentru mine toate sunt originale; căci vin de la oameni diferiţi, de la oameni care rămân o enigmă pentru mine.

8. În opinia dvs, vezi vreo dominare a blogosferei autohtone de partea masculină, sau este o echidistanţă?

Văd o dominare de masculi care fac multă gălăgie şi tapaj (cu excepţia a două-trei bloguri pe care le citesc cu interes). Ei reprezintă cantitatea, fonul zgomotos şi, deseori, deşert al blogosferei. Azi blogosfera s-a transformat într-o copie fidelă a politicii moldoveneşti. Deseori se face circ pentru a aduna audienţă. Popularitatea nu e măsurată prin conţinut calitativ, ci prin statistici.

Partea feminină a blogosferei nu are tendinţe de a se servi de blog pentru a demonstra ceva cuiva, pentru a face parte din top-uri şi alte bazaconii care presupun o risipă de energie. Zic risipă, pentru că tot ce nu e creativ şi sincer este o risipă. De timp, de speranţe şi de energie.

Reclame

Autor:

destinul unui blog

7 gânduri despre „Interviu : Uneori mă simt cobai şi mă amuză chestia

 1. Mi-a placut interviul, mai ales sunt de de acord cu opinia ca unii bloggeri scriu pentru un stilou, bere, placinta, iar marea majoritate a masculilor bloggeri sunt zgomotosi si infatuati.

  \

  Apreciază

 2. Scrii fain în română iar la partea descrierilor, toată lauda Socriță!
  Hehehhehe, salbă din feedback-uri, e o mulțumire de sine partea cu feedback-uri, așa este

  „Aproape toate, în afară de politică. Politica e pentru cei fără imaginaţie şi care caută (şi ei nu se văd dintr-o parte cât de disperat caută) electorat/popularitate cu orice preţ.”

  😆 Bine punctat, 😆 , întradevăr marea parte îs disperați până la penibil.
  Stilou, bere etc., mulți gratis 😆 😆 , disperați cum scirai să se afirme. Pe ăia nu-i-nțeleg. Hai că pentru o masă, un bax de bere o mai faci dar gratis și insistent cum o fac unii e halucnant.

  Felicitări, țápăn le-ai zis

  Apreciază

 3. Offf.. adevăr grăiești despre blogosfera din MD…. Mă mir că încă nu ți-a sărit niciun bloggeraș în cap sau vreo fătucă indignată să-ți zică cum îți permiți să spui asta despre „soțietatea civilă”… Cred că te ignoră… deocamdată… 😀

  Continuă să faci ceea ce faci că faci bine și-ți „iese bine” cu scrisul….

  Apreciază

  1. „Soţietatea civilă” e ocupată cu şăfa aparatului, unul dintre multe exemple care vin să confirme cât de jalnică poate fi 🙂 jalnică pentru că unicele argumente pe care le foloseşte sunt câteva colaje din viaţa privata a unei persoane. În cazul ăsta chiar prefer să fiu ignorată. Şi pe muuult timp 🙂

   Continuă să faci ceea ce faci că faci bine și-ți “iese bine” cu scrisul….

   Mulţumesc 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s