Publicat în Autopsia cuplului

Când frumusețea moldovenească va salva lumea…

Deși mă consider o colecționară de originalități și ciudățenii, adică greu mă las surprinsă cu un te miri ce made in EU, totuși, există un fenomen care mă face K.O. De fiecare dată. M-aș preface că nu există … Dar.

Pe un perete dintr-o casă la Ciocana stă agățat un tablou care a fost pictat de mine acum 15 ani. Când revin acasă, mai întâi trântesc valiză în hol, apoi mă opresc în fața lui. Șterg cu un deget colbul de pe sfeșnicul pictat, elementul meu preferat, și oftez : „Mare nebună am mai fost”.

Dacă era s-o nasc pe fiică-mea în Moldova, probabil că era acum să plesnesc de mândrie din toate încheieturile. Mi-a ieşit mai bine decât dacă era s-o măsor la un croitor. Și era să târai bietul copil de vreo trei ori pe zi în fața tabloului și să trăncănesc ca un ghid însuflețit în fața unei capodopere de la Louvre: „Uite-n coa’, când mă-ta era fată mare și picta sfeșnicul ăsta (cu siluetă şi ondulaţii fantastice !), la tine s-a gândit. Juram pe atunci, cu toată seriozitatea minţii, că primul meu copil o să fie – atenție, mă citez singură pe mine – o ca-po-do-pe-ră de artă ! Iar acum, privește-te! Nu-i așa că am izbutit ?! Ţi-am dat cea mai de preț zestre – frumusețea ! Cu așa pedigree te aşteaptă un viitor, un destin… istoric !”  Și patati și patata, și aberații însufleţite din aceeaşi partitură…

Fata mea încă nu știe ce noroc a avut că visul moldovenesc a lui mă-sa a căzut pe sol belgian. Altă floare, alt fruct. Altă poveste se țese în regatul Belgiei. Nu, n-am scăpat de blestemul rugii împlinite (fata e frumoasă ca sfeșnicul mă-sii), doar că între timp, criteriul de apreciere a frumuseții a suferit schimbări dramatice. Pe alocuri, melodramatice.

Pentru oameniii frumoși din Moldova, prima ieșire în Europa e deseori o decepție cruntă. Simțul lor estetic e pe de-a dreptul jignit. „Pffffai, ia uite ce crăcănată e asta? Dar ce strașnică e cealaltă? … negricioasă, oloagă, grasă, fără talie, fără țîțe, fără decolteu aaaaaoleo!  Moldovencele sunt cele mai frumoase din lume !”

Prima dată când mi-a sunat un zurgălău în cap (poate chiar un clopot) cu suava aluzie ca e posibil totuşi să am nițeluş probleme la capitolul „perceperea frumuseții care va salva omenirea” a fost în ziua când cel mai râvnit mascul din grupul de masterat s-a cuplat cu cea mai neapetisantă femelă din cele 17 mentalități/frumuseți cu gărgăuni distinși europeni. Așadar, Marea Britanie s-a cuplat fulgerător cu Belgia. Frumusețile sclipitoare din țările Europei de Est au rămas cu buza umflată și pernele ude. Puteți să mă credeţi pe cuvânt că aveau pentru ce boci. Armăsar pur sânge, britanic, cu un farmec sălbatic, frumos de rupea inimi, numai cu privirea te azvârlea cu gândul la ispravile Decameronului, și mai presus de toate, ah, oh, Sfântă Fecioară ! era un gentilom autentic. Un comportament în curs de dispariție chiar și în Europa civilizată. Fără îndoială, exemplarul merita toată atenția și admirația. Belgianca, care, iar vă poftesc să mă credeți pe cuvânt, în Moldova era să iasă din competiție încă de la vârsta de 14 ani, habar n-am cu ce l-a luat. Îmi chinui mintea până în clipa de față.

Când ne-am prezentat pentru prima data la curs, gătiți și răschitiţi „I am from Moldova”, rosteam cu mândrie,  rostogolită solemn din guşă, belgianca, a crăpat ușa auditoriului, întârziată, pășind apăsat  în ciubote de cauciuc, de un verde de pătlăgică murată în barel, zero machiaj, păr ciufulit și decolorat de soare … bref, un chip relaxat, gen „îmi merg binișor treburile la fermă” , ce reprezenta aproape o sfidare pentru look-ul nostru de intelighenția estică cu pantofi cu toc, cravate, buze vopsite cu ruj de la talcioc și sacou călcat la șase dimineața. Ca să nu mai vorbim de aere … cel mai modest cred că era „noi am venit să schimbăm ordinea mondială”.

Ziua în care va apărea cartea  „De ce bărbații frumoși se prăpădesc dupa belgience”, vă promit că o traduc până seara.

***

Sâmbăta trecută pisam cu lingurița o înghețată într-o cafenea. Un cuplu tânăr de la măsuța vecină nu se mai sătura de gesturi și vorbe tandre. Vedeam doar fața fetei. Drăguță și … atât. S-a mai văzut. Dar când a dus mâna la gură … am tresărit. Avea oasele degetelor deformate. O priveliște nefirească chiar și pentru oameni umblați ca mine. Femeia însă avea un aer fericit. Episodul poate impresiona profund, mai ales, oamenii obisnuiți să măsoare frumusețea cu compasul și centimentrul. Ați văzut vreodată în Moldova o femeie tânără, cu malformații, alături de un bărbat cu gesturi tandre ?

M-am încăpățînat să caut fața celui care o făcea radioasă în momentul cela (istoric, pentru năuciți ca mine). Un bărbat frumos. Ne-spe-rat de frumos chiar și pentru multe vedete autohtone de la noi care nu concep să iasă din casă fără o unghie ideal pilită.

Sensul cuvântului urâtă l-am înțeles în toată accepțiunea sa pitorească, abia în Europa. Tot acolo am înțeles că nu mă duce capul să zâmbesc cuceritor. În Moldova am învățat să zâmbesc convențional, ironic, parșiv… dar niciodată cu-ce-ri-tor. Credeam că e o figură de stil, un fel de a spune. Până în ziua când m-am întreținut cu o femeie de o urâțenie destabilizantă. Vă reamintesc că eu nu mă feresc de excentricități, nu cad lată în escarpeni de la o cicatrice disgrațioasă, tatuaj pe limbă sau piercing pe craniu ras, dar în fața femeii m-am simțit efectiv ca la un examen la care trebuie să alcătuiesc o capodoperă de diplomație « Găsește cuvintele și reacțiile potrivite fără a te cruci sau leșina ». Pot să vă spun doar că de la primul zâmbet al femeii și Au revoir, madame! mai n-am leșinat … de plăcere. Îmi trecuse prin cap chiar și o idee absurdă, isterică. S-o găsesc și s-o implor: „Învățați-mă, chère madame, să zâmbesc că dumneavoastră (divin !) și eu mă angajez, în schimb, să vă gătesc măligă cu tocăniță, o lună întreagă, seară de seară, livrare inclusă. Batem palma ?”

Am întâlnit femei cu malformații, cu probleme de piele, nemachiate și Oh Doamne, cu brațele neepilate. Dar niciodată… insist, niciodată triste, nefericite și singure. Mai mult, niciodată nu mi-au stârnit milă. Dimpotrivă. Doar fascinație totală, nemărginită și uneori necontrolată, încât îmi vine să le strig în față sau din urmă, aiurită de admirație:

Bravo, fetelor, că știți să vă faceți iubite așa cum sunteți ! Bravo că nu aveți nevoie de un paravan de frumusețe cu parametri născociți pentru a fi băgate în seamă. Bravo că nu vă pierdeți timpul și banii  părinților pe la saloane de frumusețe ca să cerșiți o mângâiere sau compliment de la un bărbat care are mai mult timp de politică decât de un poem cu dedicație. Bravo că v-ați debarasat de umilinți de genul a plecat la alta pentru că are țîța mai bombată. Bravo că nu vă flocăiți pentru un mascul și alegeți să vă păstrați demnitatea intactă și chipul senin. Demnitatea, încep să cred, cu întârziere, e cea mai seducătoare calitate a unei femei. Și nicio frizerie sau salon de frumusețe de la Chișinău nu poate să v-o vândă.

Iar cel mai efervescent bravissimo e pentru că nu vă lăsați măgulite de lozinca „Femeile noastre sunt cele mai frumoase din lume !”

Voi doar știți (căci nu vă pierdeți tinerețea în galopări matrimoniale, nu căutați iubiri veșnice în erecții temporare, nu sunteți obsedate de ședințe fotografice sexy pentru profilul de pe odnoklassniki) voi citiți cărți, mergeți la spectacole, călătoriți, voi sunteți destul de inteligente ca să știți că cele mai frumoase femei sunt imortalizate pe pânzele și sculpturile de la Louvre, în nemuritoarele poeme și romane din manualele de literatură universală, în cele mai cântate și omagiate opere…

Bravo!

Autor:

destinul unui blog

59 de gânduri despre „Când frumusețea moldovenească va salva lumea…

  1. interesant…deacord ca frumusetea e armonia din interior…asta se citeste pe o fata luminoasa , zimbet din toata fiinta ta, ochi sclipesc.,..da toate astea vin din interior…. sa fii frumoasa e ca o papusa din vitrina …daca vrei sa-i dai viata munceste la ceea ce esti din interior…. cizelezi pin ajungi la autenticitatea, la sinele tau real , te descoperi pe tine si de aici ….pofta nebuna de viata si multa dragoste pentru oamenii din jur

    Apreciază

  2. din pacate, ca sa depistezi frumusetea interioara iti trebuieste un minim de experienta de viata 🙂 unii o dobandesc repede, altii, nici la tampla sura.

    Apreciază

  3. mai greu in Moldova cu frumusetea naturala. Eu oscilez intre perioade cu machiaj si cele fara de. M-am prins de curand ca primesc complimente doar cand port machiaj si ma imbrac conventional (poate as avea mai multe de as purta tocuri :)) ). Cu stereotipurile astea greu de gasit mire normal in MD 😀

    Apreciază

      1. Asta doar pentru ca barbatul moldovan e mai tormoz cu flirtuitul si privitul dupa padruji, nu ca ai deveni tu brusc mai interesanta sau mai putin interesanta. Sticla de vodka inlocuieste funeia la noi.

        Apreciază

      2. Matinca „tormozeala” vine din cauza ca vazand atatea frumuseti primprejur ii vine greu sa se decida :)) si, vodka, se pare ii da curajul necesar. Cerc vicios, da?

        Apreciază

      3. Acum zece ani, fiind pe atunci student, am cunoscut o nemțoaică. Nu pot să o uit nici până acum și nu cred că am să o uit vreo dată. Era simplă, niciodată machiată. Avea un defect la cutia toracică, pentru care motiv purta întotdeauna un pulover cam mare pe ea. Dar zâmbetul ei… atât de firesc, sincer și simplu ma facea să cred că era fericită pentru simplu fapt că ne întâlneam la lift sau pe coridor. Când îmi vorbea nu renunța niciodată la zâmbet iar privirea era îndreptată modest undeva mai jos de privirea mea. Fără ruj, fără farduri, în fiecare dimineață cu parul proaspăt spălat și lăsat pe spate. E singura femeie care m-a fascinat vreodată, mă îndrăgostisem de ea. Ah da, sunt moldovean din Chișinău, nu beau vodkă, detest fudulia moldovencelor și-mi place simplitatea.

        Apreciază

    1. vrei sa faci bani pe tabloul meu? :))

      „Indemnul ca noi moldovenii sa nu ne casatorim cu moldovencile mai e valabil ?”

      Indemnul meu e ca fiecare trebuie sa aiba dreptul la replica (chiar si ironica), dar ceilalti care il asculta/citesc/urmaresc (ca nu au abonament obligatoriu) sa hotarasca pentru sine ce li se potriveste mai bine 🙂

      Apreciază

  4. I am impressed, e primul articol din blogul ăsta care mi-a plăcut. Restul erau, pardon my Indonesian, bezpantovaie, in my opinion. Cine ştie, poate problema e in mine 🙂 sex sells. Şi se pare că şi romantismul 🙂

    Apreciază

      1. Chiar am vrut sa-ti fac o replica la acest articol azi dimineata cind inca nu erau comentarii pe-aici, ca nu e doar vina femeilor moldovence pentru ceea ce sunt, dar am dat a lehamite din mina… sa nu te mai superi iar ca te contrazic uneori.
        Si uite, ca o confirmare a aparut replica lui hodorogea. Pai cu asa barbati nici nu pot fi altfel femeile decat asa cum le-ai descris in articol. Si cind te gindesti ca domnisoriul are pretentii de romantic..haha…

        Apreciază

      2. Tanya, eu pot sa ma indispun numai cand lumea ia prea in serios fiecare cuvant al meu 🙂 eu, insa, daca observi, picur multa ironie si mai ales autoironie in texte.

        Cat despre Paul… 🙂 poate ca o fi el romantic pentru cineva.

        Apreciază

    1. Si mie imi plac barbatii frumosi din Moldova si nu doar! 🙂 Urme adanci lasa totusi cei care, de dupa paravanul frumusetii mai au ceva esential ce sa-mi propuna.

      Apreciază

  5. mi-am amintit de o co-nationala ce se afla in cautare perpetua a printului. Cand vede vreo femeie localnica cu inel de logodna, parca i se da cu sare in ochi. discursul ei e aproximativ asa: „uite la dansa – nemachiata, cu parul nearanjat, imbracata aiurea, si cu diamant pe deget. cum blea o luat-o si pe asta cineva…”
    da cand i se sugereaza mai mult sau mai putin diplomatic ca nu e cazul sa toarne trei litri de parfum pe ea in fiecare dimineata, si ca poate la 30 nu e tocmai cazul sa te imbraci ca o papusa de 17 ani, nici nu asculta. mai mult chiar, mai ca te compatimeste pentru ideile tale – ea a ramas la fel de tanara, da tu iaca imbatranesti… 🙂

    Apreciază

      1. „eu cred ca barbatii poarta radare speciale care ii feresc de femeile ce asteapta inel cu diamant. Insa la unele chiar e scris in frunte cu Majuscula “Vreu la primarie!”

        Ha ha ha ha, Așa, așa. Au din ce-n ce mai mulți dotarea cu radare.

        Apreciază

  6. autorul (ma rog autoarea) are un aer mult prea pretentios, atitudine de eu le stiu pe toate, le-am vazut pe toate s.a.m.d.
    frumusetea moldoveneasca (cea fizica) e un mit, sunt alte nationalitati cu femei mult mai frumoase, si oricum lucrurile devin placute prin obisnuinta (nu poate sa-ti placa ceea ce nu vezi sau nu ai vazut pina nu demult)
    armasar englez ? trebuie s-o vad si pe asta 🙂

    Apreciază

    1. autorul (ma rog autoarea) are un aer mult prea pretentios, atitudine de eu le stiu pe toate, le-am vazut pe toate s.a.m.d.

      așa, și? 🙂 nu cumva îmi sugerezi să fiu mai modestă numai ca să-ți cad cu tronc la inimă? 🙄

      Apreciază

      1. alex

        „modestia n-a inghimpat pe nimeni in ochi , eeei dar daca tie iti place sa fii pe buric, asta e”

        Depinde de caz, împrejurări, timp, dragă alex. Unii au spus că modestia e calitatea celor făr’de calități (Napoleon). Istoria ar fi fost un plictis fără Napoleon… ‘N al doilea rând după cum scria Socrița-n material, acea femeie pe care Natura n-a-nzestrat-o cu frumusețe, a zâmbit făr’pic de modestie, mai pe scurt dacă ești prea modest riști s-ajungi doar un obiect de decor urban (semafor, pubelă etc) ori de e vorba de rural: gard, găleata pentru lapte din poiată etc. 😀 Modestia trebuie folosită, nu contest dar cu măsură ca orice altă atitudine.

        Apreciază

  7. Personal am ramas un pic dezamagit de cultura europei. Sunt mai educati, mai politicosi… si asta e bine. Dar cu toate cartile pe care le citesc si cu toata cultura pe care pretind ca o detin, au pierdut contactul cu realitatea. Au si ei un cult ipocrit al aparentelor dar e o scuza pentru a nu raspunde provocarilor. Prefera sa zica in fiecare zi:”de maine incep sa ma duc la sala si nu mai mananc dulciuri” in timp ce inghiti al 3-lea Big Mac in fata la TV decat sa depuna si un pic de efort fizic.

    Pe panzele din Louvre sunt doar niste femei… sunt considerate frumoase probabil doar pentru cineva vrea sa treaca drept intelectual, pentru ca majoritatea asa zice, pentru ca nush ce mare critic de arta a zis ca e o capodopera, pentru ca media europeana cam tot asa a ramas. Probabil e mai frumoasa realizarea pe panza decat originalul. In cateva cuvinte, e ipocrizie. Personal nu am prieteni europeni care sa-mi zica:”prefer una urata dar foarte inteligenta”. Iti vor zice, in mod diplomatic:”frumusetea interioara e importanta” dar cand ii trece alaturi o zeita va continua sa-i priveasca fundul pana cand curbarea spatiului din cauza gravitatiei o va face imposibil de observat fara ajutorul lui Spitzer sau Hubble.

    Personal cred ca trebuie sa duci la maxim ambele caracteristici… pe cat posibil. Restul sunt scuze.

    Apreciază

    1. Mie imi pare, ma rog, e doar o parere 🙂 ca frumusetea ar trebui sa fie sinonima cu arta. Pacat ca moldovencele noastre, considerate de multi frumoase (si chiar sunt multe cu stil si gust) nu au ajuns pe panze renumite (macar in Europa, daca nu in lume).

      Apreciază

      1. adica ai vrea ca toate femeile sa aiba obrajii ca 2 buci de fund !? sau talia unei balene ? ele or fi fost frumoase in secolele 15-18, acu insa nu ar fi decat niste obeze ordinare.

        zau ca incerci prea tare sa pari/fii culta (luminata la minte), initiata in ale artelor si literaturilor :)) ma faci sa rad … zau asa

        Apreciază

    2. Interesant… ca in Franta n-ai loc in parc si padure de „joggeuses” iar la sala se transpira pe branci… Lumea merge la servici cu bicicleta in loc de 4×4… La fiecare masa se mananca o salatica… Iar francezii „din tata-n fiu” nu ar calca in McDonalds nici picurati cu ceara. Unde-s rubensienele alea? In care tara europeana? [Acuma s-o zicem si pe cea dreapta: un procent semnificativ de moldovence/rusoaice se fac mai balshoaie decat orice eroina rubensiana once they receive the diamond ring…]

      Apreciază

    3. mi-a placut raspunsul.

      am venit recent din germania. am intalnit multe femei frumoase acolo. da, nemachiate.. da, pe bicicleta 🙂 si nu as spune ca exista o natie de femei fericite sau apreciate numaidecat in careva colt al lumii.

      fiecare cu destinul si destinatia sa..

      Apreciază

  8. Miei mi-a luat vreo 2-3 ani sa ajung intr-o zi sa zic ca na, nu mai sunt chiar atat de urate ele belgiencele 🙂

    La o adica despre belgience sau mai degraba despre tatii lor. Veneam intr-o seara de la judo cu fecior’meu si inca doi colegi de centura dintr-o grupa mai mare, astia din urma fiind cu tatal lor. Ei sunt 3 feciori la tata si mai au si o sora mai mica. Il intreb ce sport face al 3-lea baiat fara sa ma interesez de fata. Da el unde cu mandrie face ca uite fata am s-o dau la carate, ca sa se poata apara de baieti. Noi am ras in unison cu barbat-meu intrebandu-l de care barbati sa se apere in Belgia ca astia sunt destul de pasnici, zic uite daca ar fi fost in Europa de est poate iar fi prins bine ca aia sunt mai inpulsivi, mai agresivi. Da el rade si zice ca aia nu sunt agresivi dar sunt …mai pasionali 🙂

    Apreciază

    1. Da el rade si zice ca aia nu sunt agresivi dar sunt …mai pasionali.

      De unde rezulta ca asteapta de la fiica-sa pasiune, nu saga :))) Ma gandesc ca pentru carate trebuie sa ai intr-adevar caracter 🙂

      Apreciază

      1. aha, pasiune din asta mai bine nu ii trebuie. Dar de fapt ei sunt o familie tare pasnica si nu prea vad in fata lor pasiune indeajuns pentu carate, intr-adevar cum zici tu, tre sa ai caracterul anumit. Noi l-am dus pe al nostru la judo mai mult pentru asi increderea in fortele proprii, mai ales ca e cel mai maruntel printre ai lui si chiar de 1 septembrie unu la apucat de guler si la bruscat. Atunci mi-a zis ca vrea la judo si chiar merge 🙂

        Revenind la frumusetea moldovencelor, azi a venit mama la mine si am reusit sa o port putin prin zona. Prima replica (pe care de fapt o si asteptam :)) a fost ‘da la noi nici la sat nu se imbraca lumea asa’ 🙂 Credca ii va lua ceva timp sa inteleaga ca comfortul personal valoreaza mai mult decat ceea ce gandesc altii de cum arati..

        Apreciază

  9. Ca de obicei ai reuşit să pui punctul pe „i”! Frumuseţea trebuie simţită şi de cele mai multe ori vine din interior.

    175 cm, blondă, ochi albaştri, ten alb, unghii false, tras machiajul pe făţău, tocuri şi taiorul proaspăt călcat nu înseamnă succes sigur. Sunt mai puţin valoroase decât o frumuseţe naturală neprelucrată, presărată cu un „zâmbet cuceritor”.

    Apreciază

    1. Aici gresesti rodicutzo, daca esti frumoasa si inteligenta ai mai multe de cistigat. Si asta se poate intimpla si la 1.75, ochi albastri par blond, ten alb, unghii si machiaj natural, trebuie doar sa stii cum, si sa ai si acel ceva ce te diferentiaza din multime, un stil aparte de a aborda oamenii.
      Super fain articolul socrito, chiar imi era f dor de tine.

      Apreciază

  10. Sunt frumoase si ingrijite fetele noastre, in special, cele tinere, dar cind incep a vorbi, iti vine sa-ti iai lumea in cap. Fetele noastre considera ca daca sunt frumoase, este suficient pentru o viata intreaga.

    Apreciază

  11. Fiecare natie are propria cultura in materie de frumusete. Fereasca Dzeu ca un moldovean sa isi ia o belgianca cu zambet frumos dar nesulemenita si ne-infasurata ca o mumie. Iti dai seama ce i-ar face „neamul lui”? L-ar toca maruntel ca ce-i cu „amarata” aia? Ar ajunge s-o bata la cap sa se coloreze si ea sa intre „in rand cu lumea”. Anyway, ideea e ca fiecare gaseste ceea ce cauta. Daca femeile ingrijite ca piesele de muzeu si cu consistenta de roca a acestora se cauta in Md… foarte bine! A match made in heaven! Belgiencei cu suras enigmatic sigur nu-i trebuie un bostan moldovean 😛

    Apreciază

  12. Toată considerația acele femei din cafenea pentru c-a avut starea, curajul, demnitatea, vrednicia de a ieși la-ntâlnire, de a ieși din modestia pe care unele femei în aceeași situație se complac, rămânând în obscuritate pentru tot restul vieții. Acea femeie a acceptat, s-a debarasat de postura unei victime a Naturii și s-a deschis, s-a deschis chiar uimitor dacă și-a dus mâna la gură dezinvolt.
    Cred sigur că acea stare radarul interior a tânărului a recepționat-o. Sunt mulți bărbați cărora acest tip de radar e operațional. Mai sus scriai Socriță ceva foarte fain:
    „din pacate, ca sa depistezi frumusetea interioara iti trebuieste un minim de experienta de viata unii o dobandesc repede, altii, nici la tampla sura.”

    Frumusețea interioară strălucește peste mâinile neepilate, peste deformări etc. Cu cei care spun că Interiorul crează frumusețea exterioară, frumusețea de tip monden, în trend etc., greșesc, părerea mea. Interiorul creează o frumusețe foarte diferită de cea etalon cu care ne-a fost împuiat capul în cultura asta a vitezei.

    Ai reliefat un aspect prezent de altfel dar pe care foarte puțini îl observă. Fain articol Socriță!

    Apreciază

  13. Scrierile tale sunt un buun exercitiu Te admir mult. Ascuti penita pe zi ce trece si cred ca ti-ai si gasit un stil al tau. Nu cred ca sunt in masura sa predind la ceva de la texte. Mi-e teama ca daca as face-o imi vei taia mai scurt, cu toata iuteala caracterului tau: Nu-ti place, nu citi! Recunosc, nu am ajuns la indeminarea ta si nici nu cred ca o voi face. Dar asa cum imi place sa citesc cred ca o opinie o sa-mi permiti sa scriu si sa n-o iei drept afront.
    Daca descrierea „frumusetilor belgiene si moldovene” e o imagine construita de dragul efectului literar atunci No Comments. dar daca astfel vezi tu puzzle-ul as adauga si eu o piesa lipsa. Vreau sa remarc faptul ca realitatea din Modova e un pic mai frumoasa decit ai prins-o. Mi-as dori mult ca tu sa poti reveni in tara si sa ai timp, ocazii, curaj, etc. sa intilnesti oameni frumosi la suflet. Am avut norocul sa cunosc foarte multi si acum le duc dorul. Am ocazia sa urmaresc si frumusetile din sanul UE, e adevarat ca uneori par contrastante si pentru estici socante. Zilnic intilnesc barbati tandri, cupluri fericite, etc. Oamenii buni exista peste tot, chiar daca ei nu apar des la TV, nu au bloguri,sunt saraci ori bogati, locuiesc in inima Europei sau a Ethiopiei.
    Presupun ca ai pasit pragul maturitatii (biologice/psihologice) anume in Belgia(ai avut si mai ai timp sa faci un studiu participativ al realitatilor made in EU). Astfel probabil ca se explica si cunoasterea mai putin profunda a frumusetii sufletesti care e de gasit si in MD.
    Schilozii si cei cu dizabilitati, frumosi la suflet, sunt stigmatizati si evita sa iasa-n strada, localuri, etc. Ei isi traiesc iubirile, tristetile, suferintele departe de privirile indiscrete. Batrinii intelepti si frumosi la suflet nu mai au forte si tribune sa-si etaleze frumusetile spirituale…isi asteapta nepotii si copii care nu au timp de „vechituri”. Mai exista oameni cu chip frumos…si nu neaparat cu dizabilitati, dar pe ei trebuie sa ai norocul sa-i intilnesti. Iata de ce..iti urez sa ai ocazia pe viitor sa ai in preajma ta prototipuri reale( frumoase la gind si suflet, care isi duc veacul pe pamintul care i-a nascut) pentru personajele din scrierile tale.

    Apreciază

    1. Maria

      „Schilozii si cei cu dizabilitati, frumosi la suflet, sunt stigmatizati si evita sa iasa-n strada, localuri, etc.”

      Păi tocmai asta e. Stigmatizarea și lipsa dorinței lor de a ieși în lume. Are un rol aici și statul, societatea. Aici (Cluj-Napoca), la Timșoara, trotuarele au fost făcute de vreo 4 ani cu porțiuni pentru cei cu dizabilități locomotorii, instituțiile, magazinele, transportul în comun au rampe de acces pentru aceștia. În plus sunt asociații cu program non-stop ce telefonic vin și ajută persoanele cu handicap. S-au organizat diverse manifestări pentru ei. La Oradea, luna trecută s-a desfășurat ditța a VII-a a Turneului Internațional de Baschet in Fotoliu Rulant ‘MARIA’ etc., etc. și mai pot continua. În concluzie în urma acestor acțiuni de sprijin, oamenii cu dizabilități au început să iese, să socializeze, să se bucure de un film, de o prăjitură. Au nenumărați bloguri, e o adevărate comunitate.
      Venind vorba de Republica Moldova, acolo e varză tot sistemul, societatea chiar, nu pot găsi cuvinte de laudă pe registrul celor cu dizabilități. Mai pe scurt în Moldova estică n-am văzut cupluri zâmbitoare de oameni cu dizabilități. Realitatea de care pomeneai tu dragă Maria cum că-n Moldova Estică e un pic mai frumoasă decât cea din Belgia, e eronat, dacă-mi permiți această părere. Nici la noi nu sunt toate roz dar mă repet eu personal n-am văzut acea realitate un pic mai frumoasă în Moldova estică nici chiar în segmentul celor sănătoși. E ceva dar foarte firav.

      Apreciază

  14. dar daca astfel vezi tu puzzle-ul as adauga si eu o piesa lipsa. Vreau sa remarc faptul ca realitatea din Modova e un pic mai frumoasa decit ai prins-o. Mi-as dori mult ca tu sa poti reveni in tara si sa ai timp, ocazii, curaj, etc. sa intilnesti oameni frumosi la suflet. Am avut norocul sa cunosc foarte multi si acum le duc dorul.

    Maria, cunosc oameni frumosi in MD. Curios, prin blogging i-am cunoscut 🙂 adica foarte recent, scriind texte mult mai sacrastice decat asta. Paradox, nu? Daca era sa tac, poate ca nu era sa-i cunosc. Asa ca eu imi asum libertatea de a scrie cam ce-mi trece prin minte, caci libertatea asta, in afara de critici, imi aduce surprize incantatoare.

    Si ai remarcat corect 🙂 ador jocul de cuvinte. Uneori, mai cad in pacat si de dragul unei fraze (efect) omit sau camuflez intentionat niste adevaruri. Reamintesc, e un joc. Niciodata nu m-as apuca sa dau sfaturi de viata, la modul serios 🙂 Fiecare ar trebui sa-si traiasca viata asa cum socoate de cuviinta. Eu, insa, mai am inca multe de vazut si de invatat. Asta tot recent am inteles-o.

    Apreciază

  15. Draga SM, In sfirsit ai revenit! Imi lipseau atat de mult textele tale, devenisem dependenta de ele, de felul tau de a vedea lumea! Stiam eu ca nu poate dura atat de mult tacerea ta – asta fiindca tu ai nevoia de a scrie, iar noi (eu) de a citi cele scrise de tine. Numai bine si sa nu indraznesti sa mai dispari.

    ps. de ce numai vineri? vreau mai mult….

    Apreciază

    1. Merci pentru fidelitate, DD. Numai vineri, pentru ca am nevoie de un ritm mai temperat, altfel risc iar intr-o zi sa ma retrag 🙂 Viteza ma nauceste si ma oboseste…ma rupe de realitate.

      Apreciază

Lasă un comentariu